Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 21 december 2023 @ 16:01 door Travelboy , 180 keer bekeken

Op Schiphol kunnen de komende zomerperiode 13.000 vluchten meer vertrekken dan eerder was aangekondigd. In heel 2024 is er ruimte voor 483.000 vluchten, zo heeft de luchthaven bekendgemaakt.

 

Wettelijk is er ruimte voor 500.000 vluchten, nu het kabinet de krimp van de luchthaven voor volgend jaar heeft ingetrokken. Maar na gesprekken met onder meer de luchtverkeersleiding en de douane heeft Schiphol besloten dat dat aantal niet realistisch is.

 

Hoeveel vluchten daadwerkelijk van de luchthaven kunnen vertrekken is namelijk ook afhankelijk van de capaciteit bij onder meer de Koninklijke Marechaussee, de douane en de luchtverkeersleiding. In het voorjaar van 2022 ontstond grote chaos op de luchthaven, voornamelijk vanwege personeelstekorten. Die situatie wil Schiphol voorkomen.

 

Het demissionaire kabinet had eerst besloten om vanwege geluidsoverlast volgend jaar maar maximaal 460.000 vluchten toe te staan op Schiphol, maar vorige maand werd dat plan ingetrokken na druk van de Europese Unie en de Verenigde Staten. Daardoor zijn volgend jaar wettelijk toch 500.000 vluchten toegestaan. Omdat die krimp nu niet doorgaat, moest Schiphol opnieuw bepalen voor hoeveel vluchten er ruimte is.

 

Het demissionaire kabinet werkt nog wel aan krimp van de luchthaven na aankomend seizoen. Dat plan wordt nu beoordeeld door de Europese Commissie.

 

De slotcoördinator, die verantwoordelijk is voor de verdeling van het aantal start- en landingsrechten (zogeheten slots), gaat dit aantal vluchten verdelen onder de luchtvaartmaatschappijen.

 

Volgens Schiphol moet er in die verdeling wel gekeken worden hoe de vluchten in de piekmomenten omlaag kunnen om rijen te voorkomen.

 

Luchtvaartmaatschappij KLM laat weten blij te zijn met de uitbreiding van het aantal vluchten, maar benadrukt wel dat het bedrijf nu minder tijd heeft om zich daarop voor te bereiden. "KLM gaat uiteraard alles op alles zetten om het toegekende aantal vluchten uit te voeren", zegt het bedrijf in een reactie.

 

Overigens zijn er in 2023 ook geen 500.000 vluchten vertrokken en geland op Schiphol. In totaal verwacht Schiphol dit jaar uit te komen op 433.000 vluchten.

 

bron: www.nos.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.