Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 06 november 2023 @ 00:37 door Travelboy , 199 keer bekeken

De Amerikaanse overheid steunt JetBlue in zijn kritiek op Schiphols weigering om de budgetmaatschappij start- en landingsrechten te geven. Het besluit is ‘onrechtvaardig en onredelijk’, meldt het Amerikaanse ministerie van transport in een verklaring. Het steunt daarom een procedure van Jet Blue die kan leiden tot een ban op vluchten van KLM op de New Yorkse luchthaven JFK.

 

Om de geluidsoverlast voor de omgeving te verminderen, heeft het kabinet Schiphol verordonneert om het jaarlijkse aantal vluchten op Schiphol in 2024 te beperken tot 460.000. Vrijwel alle vliegmaatschappijen moeten slots, oftewel de start- en landingsrechten, inleveren. Maar Jet Blue krijgt helemaal geen rechten en vindt dat dat ingaat tegen het Open Skies-verdrag waarin de VS en de Europese Unie elkaar toegang geven tot de wederzijdse luchtruimen.

 

JetBlue heeft daarom samen met brancheorganisatie van Airlines for America een klacht ingediend bij het ministerie van transport. Het departement heeft die klacht overgenomen. De prijsvechter vroeg eerder aan het ministerie om KLM te weren van JFK. Of dat daadwerkelijk zal gebeuren, is niet duidelijk. ‘We stellen een beslissing over verdere tegenmaatregelen, waaronder de maatregelen die door JetBlue zijn voorgesteld, voorlopig uit’, staat in een verklaring.

 

Afgezanten van het Amerikaanse ministerie van transport, de Nederlandse regering en de Europese Commissie komen 13 november bijeen om de situatie te bespreken.

 

bron: www.fd.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.