Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 29 november 2023 @ 10:36 door Travelboy , 161 keer bekeken

EasyJets jaaromzet steeg met 42 procent en de vliegmaatschappij maakte eindelijk weer winst. Die winst werd wel gedrukt door flink hogere kosten: de brandstofkosten stegen met 40 procent per vliegtuigstoel.

 

Voor het eerst sinds de coronapandemie heeft easyJet weer een jaar afgesloten met winst. De budgetmaatschappij is de tweede gebruiker van Schiphol, na KLM.

 

De Britse luchtvaartmaatschappij behaalde in het gebroken boekjaar 2023 – van 1 oktober 2022 tot en met 30 september 2023 – een winst van 455 miljoen pond (524 miljoen euro). Vorig boekjaar leed easyJet nog een verlies van 178 miljoen pond.

 

Dankzij het gebroken boekjaar is easyJet de eerste luchtvaartmaatschappij die jaarcijfers publiceert waarin de effecten van corona niet meer meespelen. Vorige maand kwamen onder meer Air France-KLM en Lufthansa al met positieve kwartaalcijfers.

 

Van eventuele vliegschaamte is in de jaarcijfers van easyJet niets te zien. Net als andere maatschappijen profiteerde het bedrijf van de grote vraag naar vliegvakanties afgelopen zomer. Het vervoerde in het afgelopen jaar 82,8 miljoen passagiers, 19 procent meer dan in boekjaar 2022.

 

EasyJets omzet steeg 42 procent, naar 8,2 miljard pond. Dat is de hoogste omzet in zeker tien jaar. De luchtvaartmaatschappij voerde meer vluchten uit, rekende hogere prijzen voor de tickets en bespaarde op de kosten. Bovendien verkocht het bedrijfsonderdeel easyJet Holidays meer pakketreizen.

 

Bij de forse groei van de omzet bleef de winst wel achter. Dat kwam door fors hogere kosten, 30 procent meer dan vorig jaar. EasyJet zag vooral de brandstofkosten aanzienlijk toenemen, zo’n 40 procent per vliegtuigstoel. Ook had het last van de inflatie.

 

Verder speelden in Amsterdam de hogere havengelden mee. Dat is de vergoeding die een luchtvaartmaatschappij betaalt voor de diensten op een vliegveld. EasyJet en andere maatschappijen zijn in beroep gegaan tegen een nieuwe verhoging van de havengelden door Schiphol. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) doet mogelijk eind januari uitspraak in die zaak.

 

Voor de komende maanden verwacht easyJet hogere boekingen, al heeft de oorlog in Gaza invloed op de cijfers. De maatschappij vliegt in elk geval tot 8 januari niet op Israël en Jordanië.

 

William Vet, verantwoordelijk voor de activiteiten van easyJet in Amsterdam, kijkt tevreden terug op het afgelopen jaar. Wel hekelt hij het „chaotische beleid” rond de krimp van Schiphol. „Het was nogal een rollercoaster het afgelopen jaar”, zegt Vet. „Ik hoop dat een nieuw kabinet een robuust en stabiel beleid gaat voeren. Daarbij willen we niet weglopen voor onze verantwoordelijkheid. Met nieuwe vliegtuigen die schoner en stiller zijn en met nieuwe landingsprocedures willen wij een bijdrage leveren aan een betere situatie op Schiphol.”

 

bron: www.nrc.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.