Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 04 juli 2023 @ 14:20 door Travelboy , 297 keer bekeken

De vakbonden CNE en ACV Puls en pilotenvereniging Beca stellen de directie van Ryanair voor een ultimatum: als de Ierse luchtvaartmaatschappij tegen vrijdagmiddag geen ernstig voorstel doet over hun grieven, zullen ze staken in het weekend van 15 en 16 juli. Dat melden ze in een persbericht.

 

Ryanair zou aan zijn piloten in België hebben aangekondigd dat het een collectieve arbeidsovereenkomst over de werk- en rusttijden wil opzeggen. Volgens de pilotenvertegenwoordigers is dat strijdig met de wet.

 

Daarnaast is er discussie over de lonen. De piloten stemden bij het begin van de coronacrisis in met een loonsverlaging van 20 procent, maar die is op vandaag nog altijd van kracht. De directie weigert volgens de bonden om te spreken over het stopzetten van die geste, “ondanks de terugkeer van de enorme winsten”.

 

Bemiddeling

 

Er is een bemiddeling geweest, maar Ryanair zou de aanbevelingen van de bemiddelingscommissie niet toepassen. Als Ryanair geen ernstig voorstel doet, zullen de personeelsvertegenwoordigers daarom oproepen tot staking op 15 en 16 juli. Daarna kunnen nog acties volgen tot oktober 2024, wanneer de COVID-cao afloopt.

 

“We verontschuldigen ons bij voorbaat bij de passagiers die van plan zijn om tussen nu en oktober 2024 met Ryanair te reizen en die door deze stakingen getroffen kunnen worden, maar we kunnen niet langer toestaan dat Ryanair de basisprincipes van het Belgisch sociaal overleg overtreedt”, klinkt het.

 

bron: www.knack.beReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.