Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 07 augustus 2023 @ 17:54 door Travelboy , 373 keer bekeken

De piloten van Ryanair die gevestigd zijn op de luchthaven van Charleroi hebben een nieuwe staking aangekondigd op 14 en 15 augustus. Het gaat al om de derde staking in een maand tijd. "Zolang Ryanair de piloten blijft chanteren met illegale voorstellen, moeten wij blijven staken", klinkt het bij ACV.

 

Na twee stakingen op 15 en 16 juli en 29 en 30 juli, willen de piloten van de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair opnieuw een signaal uitsturen naar hun directie. De piloten die gevestigd zijn op de luchthaven van Charleroi hebben daarom een staking aangekondigd op 14 en 15 augustus.

 

Na twee keer staken en ongeveer 220 geschrapte vluchten, heeft de directie van Ryanair nog steeds geen voorstel gedaan om aan de vragen van de piloten tegemoet te komen.

 

Concreet kunnen de piloten zich niet vinden in het nieuwe uurrooster dat Ryanair wil invoeren waar de piloten minder rust krijgen. "Ryanair moet het Belgische arbeidsrecht respecteren, ze kunnen niet eenzijdig een aanpassing doen in een cao. Dat zijn illegale praktijken", stelt Veerle Verleyen van de christelijke vakbond ACV.

 

Ook hoopten de piloten op loonherstel. In 2020 hebben ze ingestemd met een loonsverlaging van 20 procent om het bedrijf te helpen tijdens de coronacrisis. Maar hoewel de lagekostenmaatschappij opnieuw winst maakt, wil Ryanair dat loon niet opnieuw verhogen.  

 

"Ook hier weigeren ze het Belgische systeem te respecteren. Over het indexsysteem kan niet worden onderhandeld en toch probeert Ryanair dat. Ze doen voorstellen die niet correct zijn en chanteren de piloten eigenlijk."

 

Tijd voor politieke actie?

 

Driemaal is scheepsrecht, hopen de piloten en vakbonden van Ryanair. Wat als dat niet zo is? "Dan wordt het tijd dat de politieke wereld zich eens moeit", vindt Verleyen. "Het is tijd dat de illegale praktijken gestopt worden. We zijn een land met sociaal overleg, misschien moet de politieke wereld - of dat nu regionaal, federaal of Europees is - dat eens duidelijk maken aan de lagekostenmaatschappij."

 

Veel hinder?

 

Staken in een verlengd weekend: het komt ongelegen voor heel wat reizigers, maar de piloten willen de directie van Ryanair tonen dat ze niet akkoord zijn met de huidige werking. "De piloten willen wel vliegen, maar ze willen ook met respect behandeld worden. Onze klanten zullen alleen maar liever met ons vliegen als onze medewerkers tevreden zijn", gelooft Verleyen.

 

In een verlengd weekend staken, kan de directie misschien wakker schudden. "Enkel zo kunnen we overleg afdwingen en hen wijzen op hoe dringend dit is", zegt Verleyen duidelijk. "We zullen blijven staken als er geen verandering komt."

 

Het is nog onduidelijk wat de impact zal zijn van de staking. Ryanair gaf bij de andere stakingen 48 uur op voorhand een update over of de vlucht al dan niet doorgaat.

 

bron: vrtReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.