Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 01 december 2023 @ 11:23 door Travelboy , 156 keer bekeken

Na een maandenlang conflict over arbeidsomstandigheden voor de Belgische piloten van Ryanair, hebben vakbonden en directie een voorakkoord gesloten. De piloten moeten hun fiat nog geven, maar dit akkoord voedt de hoop op sociale vrede in de volgende jaren.
 

Het conflict tussen de vakbonden en Ryanair over de arbeidsvoorwaarden voor de in België gestationeerde piloten sleept al maanden aan. De piloten legden van juli tot september vier keer het werk neer, waarbij honderden vluchten moesten worden geschrapt op de luchthaven van Charleroi. Bij iedere staking leek de impasse compleet. Maar de laatste weken werd er onder meer dankzij de aanstelling van een sociaal bemiddelaar toch vooruitgang geboekt, en woensdag konden de bonden en de directie een voorakkoord sluiten, meldt Hans Elsen van de christelijke vakbond ACV Puls.

 

Rechtszaken


Het conflict draait rond de verloning van piloten, die aan het begin van de coronacrisis een loonsverlaging van 20 procent moesten slikken om ontslagen te vermijden. Die 20 procent werd dit voorjaar hersteld tot het niveau van voor de crisis, maar de piloten eisen al maanden dat die lonen ook worden geïndexeerd, zodat ook hun koopkracht wordt hersteld. De directie weigerde dat, en wees erop dat ze alleen in België nog geen herstelakkoord over loon- en arbeidsvoorwaarden kon bereiken met haar piloten.

 

Daarenboven trok een vijftigtal piloten naar de rechtbank om achterstallige vergoedingen te eisen, terwijl de directie dan weer dreigde eenzijdig de rust- en vliegtijden te zullen aanpassen, waarbij de piloten minder opeenvolgende rustdagen zouden hebben tussen de vluchten. Die acties zetten de spanningen verder op scherp.

 

Deze week nog besliste een rechter dat Ryanair niet eenzijdig kon tornen aan de vlieg- en rusttijden, want die zijn vastgelegd in een cao. En nu is er een voorakkoord over zowel de arbeidsvoorwaarden, vlieg- en rusttijden en de rechtszaken, zegt Elsen. Hij wil niet in detail treden omdat het akkoord eerst zal worden voorgelegd aan de achterban. Dat is volgende week gepland. Als de piloten groen licht geven, kan er alvast de volgende drie jaar “sociale vrede” zijn, besluit Elsen.

 

bron: www.gva.beReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.