Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 25 februari 2023 @ 02:38 door Travelboy , 235 keer bekeken


Bij de Ierse lagekostenmaatschappij heeft het Belgische cabinepersoneel het voorakkoord over nieuwe arbeidsvoorwaarden goedgekeurd. Cabinepersoneel dat in ons land woont, zal daardoor nooit meer minder dan het wettelijke minimumloon verdienen en er zijn ook betere afspraken over de werkuren. Tijdens de kerstvakantie had het cabinepersoneel enkele dagen gestaakt om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Er was ook gedreigd met nog meer stakingen, maar die zijn nu van de baan.

 

In juni en december vorig jaar en begin dit jaar legde het cabinepersoneel van Ryanair in België het werk neer uit protest tegen de slechte arbeidsvoorwaarden bij de lagekostenmaatschappij. Volgens de vakbonden verdienen de stewards en stewardessen niet eens het minimumloon in België. De vakbond dreigde met nog meer stakingen als Ryanair niet zou toegeven.

 

Na weken onderhandelen er een akkoord bereikt. Ryanair zegt toe dat het cabinepersoneel nooit meer onder het wettelijk minimumloon zal verdienen, en er komen ook betere afspraken over welke uren meetellen als gewerkte uren. Verplaatsingen op vraag van Ryanair en wachttijden zullen ook meetellen als gewerkte uren.

 

"Dit akkoord is een gigantische stap vooruit voor het personeel", zegt Hans Elsen van de christelijke vakbond ACV Puls. "Eindelijk is er een duidelijk afsprakenkader waaraan Ryanair zich moet houden."

 

Vorige week bereikten de vakbonden en de directie van Ryanair al een voorakkoord. Vandaag heeft het cabinepersoneel dat voorakkoord aanvaard. De afspraken gelden voor minstens twee jaar. "Het gaat niet over alle Ryanair-vluchten in België, maar over de vluchten met een bemanning die gestationeerd is in Charleroi of in Brussel, los van hun nationaliteit", zegt Elsen. Het blijkt vooral te gaan over stewards en stewardessen uit Italië, Spanje en Portugal die al jaren in ons land wonen.

 

Volgens de vakbonden verdiende het cabinepersoneel de voorbije jaren niet eens het wettelijk minimumloon in België, wat tegen de wet is. Daarover loopt trouwens een gerechtelijk onderzoek. Volgens Elsen staat die procedure los van het akkoord dat vandaag is bereikt. "Het is niet omdat we vandaag een akkoord hebben over de toekomst van het personeel bij Ryanair dat we alle inbreuken uit het verleden links gaan laten liggen", zegt Elsen. Die gerechtelijke procedure blijft doorlopen."

 

bron: www.vrt.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.