Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 31 mei 2023 @ 16:47 door Travelboy , 367 keer bekeken

Ryanair heeft woensdagvoormiddag een petitie met ruim 1,1 miljoen handtekeningen overhandigd aan het kabinet van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Het gaat om handtekeningen van passagiers van Ryanair, die eisen dat de Europese Commissie overvliegend luchtverkeer zou beschermen in het geval van nationale stakingen door luchtverkeersleiders, zoals dat de voorbije weken het geval was in Frankrijk. Ryanair-topman Michael O’Leary zakte woensdag zelf naar Brussel af om de petitie te overhandigen.

 

“De Franse luchtverkeersleiders mogen staken, maar het Europese luchtruim moet openblijven”, zei O’Leary tijdens een persconferentie. “Als er in Frankrijk nog stakingen komen, en die zullen er nog komen, annuleer dan binnenlandse of korteafstandsvluchten van of naar Frankrijk, waarvoor reizigers alternatieven hebben. Maar hinder overvliegend luchtverkeer niet. Dat gaat in tegen het vrij verkeer van personen in Europa.”

 

Al 57 dagen gestaakt

 

Tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar werd er volgens Ryanair op 57 dagen gestaakt door luchtverkeersleiders, tien keer meer dan in 2022. Duizenden vluchten van overvliegend verkeer moesten geannuleerd worden. Frankrijk, en bij uitbreiding alle Europese landen, moeten volgens O’Leary het voorbeeld volgen van Spanje, Italië en Griekenland, die een minimumdienstverlening hebben ingevoerd voor overvliegend verkeer.

 

Probleem is dat de Franse luchtverkeersleiders instaan voor een groot deel van het luchtruim in het centrum van Europa, groter dan de Franse landsgrenzen alleen, met gebieden tot in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Er is enkel een minimumdienstverlening voor vluchten van en naar Frankrijk, niet voor overvliegend verkeer. Ryanair wil een “100 procent bescherming” voor overvliegend verkeer bij nationale stakingen van luchtverkeersleiders.

 

Eisen

 

“Als dat dan betekent dat er meer binnenlandse of korteafstandsvluchten geschrapt worden, dan is dat maar zo. Maar vluchten die overvliegen boven Frankrijk moeten beschermd worden tijdens stakingen van de luchtverkeersleiders”, aldus O’Leary. De topman wil voorts onder meer ook dat stakingen 21 dagen van tevoren aangekondigd worden en dat luchtverkeersleiders 72 uur van tevoren te kennen moeten geven of ze deelnemen aan een staking, om de hinder voor de passagiers te beperken.

 

Volgens Ryanair moest de luchtvaartmaatschappij in de eerste vijf maanden van dit jaar ten gevolge van de stakingen door luchtverkeersleiders meer dan 1.200 vluchten schrappen, waardoor 216.000 passagiers getroffen werden. Meer dan 17.600 Ryanair-vluchten liepen vertraging op.

 

bron: www.nieuwsblad.beReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.