Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 10 december 2023 @ 09:31 door Travelboy , 180 keer bekeken

De vakbonden en de directie van Ryanair hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor de komende drie jaar. Daarmee lijkt de hardnekkige sociale onrust bij het Belgische personeel voorbij.

 

Na een conflict van meer dan anderhalf jaar roken de vakbonden en Ryanair de vredespijp. De christelijke vakbond ACV Puls meldt vrijdagavond dat een sociaal akkoord over de belangrijkste strijdpunten is getekend. Dat betekent ook dat de sociale rust bij de Belgische piloten terugkeert.

 

De piloten legden het afgelopen anderhalf jaar herhaaldelijk meerdaags het werk neer. Daardoor moest Ryanair honderden vluchten van en naar Charleroi annuleren en werden duizenden reizigers gedupeerd.

 

De piloten eisten dat de loonoffers die tijdens de coronacrisis werden gebracht hersteld werden en dat de Ierse lowcostmaatschappij de lonen van haar Belgische personeel zou indexeren. Een vijftigtal piloten trok naar de rechtbank om die indexering juridisch af te dwingen.

 

Ryanair wees alle eisen echter resoluut af. Het was in zijn externe communicatie niet onder de indruk van de stakingsacties. Structureel vliegtuigen weghalen uit Charleroi was geen optie voor Michael O'Leary, de CEO van Ryanai. De basis Brussels South is te lucratief voor de Ierse maatschappij. Wel dreigde hij de cao, die de voorbije herfst afliep, niet te verlengen, wat het werkschema van de piloten drastisch zou versoberen.

 

Zo ver is het niet gekomen. Na de laatste pilotenstaking in september zaten de bonden en de directie alsnog om de tafel, al was dat aanvankelijk digitaal. Vervolgens werd een sociaal bemiddelaar aangesteld en beloofden de bonden twee maanden niet te staken.

 

Dat heeft geleid tot een groot sociaal akkoord. De piloten hebben nu een nieuwe cao voor drie jaar. Daarin is onder meer de automatische loonindexering opgenomen. De lonen worden in stappen verhoogd tot het niveau van voor corona. Het in de coronaperiode niet uitgekeerde vakantiegeld wordt nu alsnog overgemaakt.

 

bron: wwww.tijd.beReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.