Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 04 augustus 2023 @ 18:55 door Travelboy , 239 keer bekeken

Na uitgebreid onderzoek heeft het ministerie van Consumentenzaken de eerste tuchtprocedure aangespannen tegen verschillende low-cost vliegmaatschappijen wegens het in rekening brengen van extra kosten voor handbagage in de cabine.

 

Dat is te lezen in een persbericht van het ministerie. Onder andere de maatschappijen Ryanair, Vueling, Easyjet, Wizzair en Volotea zijn aangeklaagd, zo meldt consumentenbond Facua in een verklaring. Het ministerie heeft "het onderzoek uitgebreid naar extra kosten voor diensten die traditioneel inbegrepen waren in de ticketprijs", zoals het reserveren van een stoel naast een andere passagier voor minderjarigen of afhankelijke personen

 

Loskoppelen van historisch gezien inbegrepen elementen in ticketprijs

 

Veel luchtvaartmaatschappijen proberen hun winsten te vergroten door “elementen los te koppelen” die historisch gezien inbegrepen waren in de totale ticketprijs, waarvoor ze nu extra kosten in rekening brengen. "Deze bedrijven adverteren zeer concurrerende prijzen, wat hen een bevoorrechte SEO-positie geeft in zoekmachines en vergelijkingswebsites, in tegenstelling tot concurrenten die deze diensten wel opnemen in de geadverteerde ticketprijs," zo stelt het ministerie van Consumentenzaken.

 

Adverteren met misleidende prijzen

 

Volgens het ministerie adverteren de maatschappijen met misleidende prijzen, aangezien "de oorspronkelijk geadverteerde prijs in de meeste gevallen niet overeenkomt met de uiteindelijke prijs die de consument betaalt." Bovendien zouden deze luchtvaartmaatschappijen geen contante betalingen op de luchthaven accepteren voor aanvullende diensten, wat in strijd is met de regelgeving.

 

Boetes tot 1 miljoen euro voor zeer ernstige overtredingen

 

Het ministerie schat dat de boetes variëren van 10.001 tot 100.000 euro voor ernstige overtredingen en van 100.001 tot 1.000.000 euro voor zeer ernstige overtredingen. Als de illegaal verkregen winst uit deze overtredingen deze bedragen overschrijdt, kunnen boetes oplopen tot vier tot zes keer het illegaal verkregen bedrag voor ernstige overtredingen en zes tot acht keer voor zeer ernstige overtredingen, zo besluit het ministerie van Consumentenzaken.

 

Volgens het ministerie hebben de onderzochte luchtvaartmaatschappijen gezamenlijk een marktaandeel van meer dan 30%, zowel binnen als buiten Europa, waardoor ze invloed uitoefenen op de boekingen van miljoenen passagiers.

 

Bron: https://inspanje.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.