Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 29 september 2023 @ 13:47 door Travelboy , 218 keer bekeken

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij jetBlue heeft een klacht tegen Nederland ingediend bij het Amerikaanse ministerie van Transport. Het bedrijf is naar eigen zeggen komend jaar in de zomer niet meer welkom op Schiphol vanwege het terugschroeven van het aantal vliegbewegingen daar. Dat zou in botsing zijn met het luchtvaartverdrag tussen de VS en Europa. JetBlue vraagt om tegenmaatregelen tegen KLM.

 

Eind augustus startte jetBlue een dagelijkse route tussen New York en Schiphol. Sinds 20 september vliegt het bedrijf ook vanuit Boston naar Nederland. De onderneming wil zich graag permanent op Schiphol vestigen, maar zegt te horen hebben gekregen dat er geen start- en landingsrechten beschikbaar zijn voor de zomerdienstregeling van volgend jaar.

 

JetBlue kan als nieuwkomer op Schiphol geen aanspraak maken op historische start- en landingsrechten en vreest het slachtoffer te worden van krimp op Schiphol. Volgens het ‘Open Skies’-luchtvaartverdrag tussen de VS en Europa hebben alle luchtvaartmaatschappijen van beide zijden van de oceaan een vrije toegang tot de luchthavens van elkaar. Het weren van jetBlue op Amsterdam zou om die reden gevolgen moeten hebben voor KLM’s aanwezigheid in de VS, stelt jetBlue in de klacht.

 

De routes van jetBlue worden uitgevoerd met nieuwe Airbus A321neo’s. Die zijn tot wel dertig procent efficiënter dan de grote toestellen die concurrenten gebruiken, aldus jetBlue.

 

De klacht bij het Amerikaanse transportministerie is tevens gericht aan de Europese Unie, waarmee de VS binnen het Open Skies-verdrag afspraken heeft gemaakt.

 

bron: www.pilootenvliegtuig.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.