Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 14 juni 2023 @ 01:25 door Travelboy , 282 keer bekeken

Transavia heeft in 2022 maandenlang 60 stagiaires van 5 mbo-instellingen uitgebuit. Ze draaiden als volwaardige werknemers mee, maar kregen slechts een stagevergoeding. Dat meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie. Transavia zal voor deze werkwijze een boeterapport en boete ontvangen en moet de studenten met terugwerkende kracht loon compenseren. De luchtvaartmaatschappij heeft aangegeven dit te zullen doen.

 

Het gaat om stagiaires die in de periode van februari 2022 tot en met juni 2022 stage hebben gelopen. Zij kregen dezelfde taken en verantwoordelijkheden als die van een cabin attendant en hadden dezelfde werkschema’s. De Arbeidsinspectie constateert daarom dat er sprake was van een arbeidsrelatie en dat de studenten zijn onderbetaald. Dat is een overtreding van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (Wml). De Arbeidsinspectie startte vorig jaar na meerdere meldingen een onderzoek bij Transavia. Toet sluit niet uit dat er in de toekomst ook bij andere luchtvaartmaatschappijen onderzoek wordt gedaan. Volgens Toet is het de eerste keer dat een luchtvaartmaatschappij door de Arbeidsinspectie betrapt wordt op het inzetten van stagiaires als volwaardige werknemers.

 

Transavia zal binnenkort een boeterapport ontvangen. Tegelijkertijd is het boeterapport naar de boeteoplegger van de afdeling Boete, Dwangsom en Inning (BDI) van de Nederlandse Arbeidsinspectie gegaan. De BDI bepaalt naar aanleiding van het boeterapport uiteindelijk de hoogte van de boete voor Transavia. Transavia heeft daarnaast op 8 juni een brief ontvangen waarin staat dat ze verplicht zijn om de betrokken werknemers na te betalen. Ze krijgen daarvoor vier weken de tijd. Het gaat dan om loon en/of vakantiebijslag. De Arbeidsinspectie is in het kader van dit onderzoek ook in gesprek gegaan met de betrokken studenten en de verschillende onderwijsinstellingen. De inspectie stelt dat het hier gaat om jonge mensen die dromen van een mooie carrière. Het is belangrijk dat zij in die weg daar naartoe eerlijk behandeld worden en op een veilige manier een vak kunnen leren.

 

Transavia trekt in een reactie het boetekleed aan: "Vooruitlopend op het onderzoeksrapport heeft de arbeidsinspectie in gesprekken met Transavia aangegeven dat onze begeleiding van een groep cabine stagiairs in de zomer van 2022 anders is gelopen dan we gepland hadden. Dit betreuren we zeer. De Arbeidsinspectie heeft het voorlopige beeld gedeeld met Transavia dat zij deze groep als werknemers en niet als (enkel) stagiairs ziet. En heeft ons daarom verzocht een nabetaling aan deze groep te doen. Vooruitlopend op het definitieve boeterapport en besluit van het boetebureau gaan we in lijn met het verzoek van de Arbeidsinspectie over tot nabetaling aan alle stagiairs van 2022. De stagiairs die het betreft zijn vorige week hierover geïnformeerd. Transavia vindt het belangrijk om cabine stageplekken aan te bieden en zo bij te dragen aan de mogelijkheid om studenten uit het mbo-onderwijs de kans te bieden praktijkervaring op te doen. In samenspraak met de mbo-scholen zijn deze stageplekken vormgegeven. Vorig jaar hebben we op basis van gesprekken met stagiaires en de mbo-scholen aanpassingen doorgevoerd.”

 

bron: www.nritmedia.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.