Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 27 november 2023 @ 19:38 door Travelboy , 149 keer bekeken

De arbeidsrechtbank in Charleroi heeft luchtvaartmaatschappij Ryanair in een uitspraak in kort geding opgelegd dat het de uurroosters van zijn piloten in België niet eenzijdig mag aanpassen. Daarnaast moet het bedrijf de in mei 2021 afgesloten collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) naleven. Dat laat de christelijke vakbond ACV Puls weten.

 

De voorbije maanden voerden de piloten in Charleroi verschillende acties, onder meer tegen de plannen van de lagekostenmaatschappij om hun uurroosters aan te passen. Na een verzoeningsvergadering werd eind september een pauze in de vakbondsacties ingelast, om zo de gesprekken met de directie in een sereen klimaat te laten verlopen.

 

Voor Didier Lebbe, van de Franstalige christelijke vakbond CNE is de uitspraak een overwinning. “Ryanair chanteerde ons en wilde de uurroosters wijzigen als we het loonakkoord niet zouden aanvaarden. We gaan nu zien of Ryanair rekening houdt met deze uitspraak.”

 

De vakbonden willen niet dat hun roosters worden gewijzigd vooraleer een nieuwe CAO wordt afgesloten, of tot de huidige, op 1 oktober volgend jaar, afloopt. Ryanair betwistte de ontvankelijkheid en de rechtsgrond, en bestreed ook de dringende aard van het verzoek van de bonden. De rechter had echter geen oor naar hun argumenten.

 

Woensdag staat overleg tussen directie in bonden gepland.

 

bron: www.gva.beReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.