Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 08 november 2023 @ 00:01 door Travelboy , 195 keer bekeken

Ryanair betaalt voor het eerst in zijn bestaan een dividend uit aan zijn aandeelhouders.

 

De aandeelhouders van de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair kunnen volgend jaar een dividend van 35 eurocent per aandeel verwachten. Dat kost het bedrijf 400 miljoen euro. Het is voor het eerst dat het bedrijf, dat in 1984 werd opgericht, een dividend uitkeert. Tot nu toe werd alle winst geherinvesteerd in de groei van het bedrijf. Aandeelhouders profiteerden doordat het bedrijf meer waard werd. De afgelopen tien jaar verdrievoudigde de koers van een Ryanair-aandeel ongeveer. Het niet uitkeren van dividend is een praktijk die veel groeibedrijven toepassen. Tesla keert bijvoorbeeld evenmin dividend uit. Apple betaalde tussen 1995 en 2012 geen dividend.


Dat Ryanair nu een deel van de winst uitkeert, heeft te maken met de covidpandemie. Toen de luchtvaart door het verbod op reizen in zware problemen kwam, kon Ryanair nauwelijks op overheidssteun rekenen. De aandeelhouders pompten toen 400 miljoen euro in het bedrijf door extra aandelen te kopen. Nu het weer goed gaat, is de tijd gekomen om dat bedrag terug te betalen, vindt het bedrijf.

 

Uitbreiden


Toch blijft het niet bij een eenmalige uitkering. Ryanair heeft zich voorgenomen om voortaan 25 procent van de winst na belastingen uit te keren aan zijn aandeelhouders, in de vorm van een gewoon dividend. Als er, na de betaling van financiële lasten en investeringen, nog cash op overschot is, kan ook dat naar de aandeelhouders gaan in de vorm van uitzonderlijke dividenden, zo maakte het bedrijf bekend.


De beslissing om dividend uit te keren, betekent niet dat de groeiambities op een lager pitje komen te staan. Onlangs bestelde het bedrijf nog 300 Boeing Max-10-toestellen. ‘We verwachten tienduizend goedbetaalde banen te creëren door onze vloot tegen 2034 uit te breiden naar 800 toestellen’, meldt het bedrijf. In dat jaar wil Ryanair 300 miljoen passagiers vervoeren.

 

Het afgelopen halfjaar boekte Ryanair een winst van 2,18 miljard euro, vergeleken met 1,37 miljard euro een jaar eerder. Het aantal passagiers groeide met 11 procent naar 105 miljoen. De maatschappij opende 194 nieuwe routes.

 

bron: www.standaard.beReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.