Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 05 april 2023 @ 12:28 door Travelboy , 256 keer bekeken

De Staat mag het maximale aantal vliegtuigbewegingen voor Schiphol dit jaar niet van 500.000 naar 460.000 verkleinen. Dat heeft de rechtbank Noord-Holland bepaald in een kort geding dat was aangespannen door KLM en andere luchtvaartmaatschappijen.
 

Het kabinet wil minder vluchten op Schiphol toestaan om de (geluids)overlast in te dammen. Maar volgens de rechter heeft de Staat niet de juiste procedure gevolgd.

 

De overheid moet zich houden aan Europese regels. En volgens die regels kan de Staat het aantal vliegbewegingen alleen verkleinen na het doorlopen van een zorgvuldig proces.

 

Zo moet de overheid de verschillende maatregelen tegen geluidshinder in kaart brengen en alle belanghebbenden om hun mening vragen. "Een vermindering van het aantal vliegtuigbewegingen is pas toegestaan als duidelijk is dat andere maatregelen om de geluidshinder te beperken onvoldoende werken."

 

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zegt de uitspraak te bestuderen. "En we beraden ons op mogelijke vervolgstappen. Ons streven blijft een nieuwe balans te bereiken tussen het belang van de omwonenden en de leefomgeving aan de ene kant en het economisch belang van Schiphol aan de andere kant."

 

KLM laat in een reactie weten dat het liever met de overheid samenwerkt dan dat ze elkaar tegenkomen in de rechtszaal. "Het kort geding was helaas nodig omdat we duidelijkheid nodig hadden van de rechter." De maatschappij vindt de geluidsoverlast én de CO2-uitstoot terugbrengen met eigen maatregelen een beter alternatief.

 

Het kabinet wilde het maximumaantal vliegbewegingen dit jaar verlagen van 500.000 naar 460.000. Volgend jaar moest het aantal dan verder omlaag naar 440.000. KLM vocht dat voornemen samen met Delta Air Lines, Corendon, easyJet en TUI bij de rechter aan.

 

bron: www.nos.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.