Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 22 maart 2023 @ 08:20 door Travelboy , 277 keer bekeken

Na wekenlang klagen tegen autoriteiten in Nederland is het JetBlue eindelijk gelukt om slots veilig te stellen op Amsterdam Schiphol. Maar de goedkeuring laat de toekomst van de luchtvaartmaatschappij in Amsterdam nog steeds op het spel staan, aangezien deze rechten op tijdelijke basis zijn verleend en de slots van de luchtvaartmaatschappij voor de winter en daarna nog onzeker zijn.

 

De in New York gevestigde luchtvaartmaatschappij wil een dagelijkse dienst uitvoeren vanaf zowel JFK als Boston Logan met haar Airbus A321LR-vliegtuig, hetzelfde model waarmee ze naar Londen vliegt. Maar het slotverzoek van JetBlue op Amsterdam Schiphol (AMS) in september voor de start van de operaties in de zomer van 2023 werd afgewezen.

 

De pogingen van JetBlue om slots te verwerven die waren vrijgemaakt door luchtvaartmaatschappijen, zoals Flybe en Aeroflot , waren niet succesvol, en toen niets werkte, nam de luchtvaartmaatschappij haar toevlucht tot een formele klacht.

 

Maar de huidige slots van JetBlue zijn niet bepaald de beste als het gaat om vertrektijden vanuit New York JFK. In haar laatste registratiedossier zei de luchtvaartmaatschappij:

 

“De door JetBlue geaccepteerde tijdelijke slots waren niet op commercieel wenselijke tijden, aangezien ze een aankomsttijd van 15.00 uur op AMS (lokale tijd) inhielden, wat een vertrektijd van JFK van 01.20 uur (lokale tijd) zou vereisen. Desalniettemin onderstreept JetBlue's acceptatie van deze tijdelijke slots haar gretigheid om de luchtdienstenmarkt tussen de VS en Amsterdam te betreden."

 

Het woord "tijdelijk" springt ook uit bovenstaand citaat, aangezien Amsterdam de continuïteit van deze rechten na de zomerdienstregeling niet heeft gegarandeerd. Dit betekent dat JetBlue geen idee heeft of het deze vluchten naar Amsterdam na 28 oktober kan voortzetten.

 

Amsterdam heeft ook de lippen op elkaar dat JetBlue deze slots in 2024 weer krijgt, omdat ze niet komen met "historische rechten". JetBlue is duidelijk niet tevreden met deze regeling en zegt dat zijn klanten nadelige gevolgen zouden ondervinden en reputatieschade zou oplopen als het, kort na het betreden van de markt, gedwongen zou worden zijn diensten te annuleren vanwege een gebrek aan slots voor het komende dienstregelingseizoen. Verder voegt het in zijn aanvraag toe,

 

“...de tijdelijke status van de slots die aan JetBlue zijn toegewezen, zorgt voor aanzienlijke uitdagingen op het gebied van marktplanning; net als veel andere luchtvaartmaatschappijen gaan de vluchten van JetBlue 331 dagen van tevoren in de verkoop, en de typische boekingscurve voor een langeafstandsmarkt zoals JFK-AMS is vaak enkele maanden voor vertrek.

 

Hoewel JetBlue de slots voorlopig heeft geaccepteerd, is de strijd om het toekomstige voortbestaan ​​in Amsterdam nog lang niet voorbij.

 

bron: www.simpleflying.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.