Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 06 november 2015 @ 01:05 door Travelboy , 1019 keer bekeken

Air France-KLM wil het Nederlandse Transavia inlijven. Dat schrijft De Telegraaf op basis van bronnen bij KLM.

 

De Franse krant La Tribune maakte gisteren al melding van een mogelijke overname. Transavia is nu volledig in handen van KLM.

 

Volgens Telegraaf-journalist Yteke de Jong zijn de plannen concreter dan we denken. “Het feit dat de bestuursvoorzitter van Air France-KLM, meneer De Juniac, dit in een Franse krant heeft gezegd, toont aan dat hij het serieus van plan is. Anders zou hij dit niet doen.”

 

Consequenties voor KLM
Mocht het plan doorgaan, dan heeft KLM niets meer over Transavia te zeggen. Bronnen zeggen in De Telegraaf dat de KLM-top woedend is. Een woordvoerder van Air France-KLM geeft geen commentaar, maar ontkent de plannen niet.

 

Een mogelijk verlies van Transavia aan het moederbedrijf heeft ook gevolgen voor de armslag van KLM in de markt. “Ze kunnen de markt ermee bewerken, concurrenten de pas afsnijden met bepaalde routes, en ze hebben met Transavia bepaalde rechten met landingsslots in handen. Die zeggenschap gaat dan naar Frankrijk”, zegt De Jong.

 

Dan wordt het voor KLM volgens haar maar afwachten wat er in Frankrijk besloten wordt. “Misschien besluiten ze wel om een aantal slots te verkopen, weet jij veel.”

 

Verstoorde verhoudingen
Volgens De Jong is dit een nieuwe poging van Air France-KLM om de zeggenschap van KLM binnen de Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie te breken. “Het toont wel aan dat er weer geknabbeld wordt aan de zelfstandigheid van KLM. Is dat erg? De Nederlandse politiek heeft gezegd dat ze dat erg vindt. Daar zijn de afgelopen tijd heel veel Kamerdebatten over geweest.”

 

Het overnameplan is een teken dat het in de bedrijfstop nog steeds niet goed zit tussen het moederbedrijf en dochter KLM, zegt De Jong. “Dit voorjaar hebben ze enorme ruzie gehad over de kas. Air France-KLM wilde 1 miljard afromen. KLM is daarvoor gaan liggen. Dat heeft tot enorm verstoorde verhoudingen geleid. Nu is dit een volgende stap waarmee vanuit Frankrijk opnieuw een aanval gedaan wordt op de zelfstandigheid van KLM.”

 

bron: www.bnr.nl

 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.