Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 22 juli 2015 @ 02:38 door Travelboy , 1444 keer bekeken

De low cost-vliegtuigmaatschappijen, ofwel prijsvechters, zoals het Ierse Ryanair en het Britse EasyJet hebben de laatste decennia een enorme groei doorgemaakt. Omdat ze een steeds groter deel van de gehele passagiersmarkt afsnoepen. Die ontwikkeling zet door.

 

Bovendien blaast de wind momenteel nog extra in de rug van de prijsvechters. Wat we terugzien in de koersontwikkeling. Prijsvechters doen wat de moderne passagier wil: goedkoop, veilig en stipt vliegen. Zij hebben hun organisaties ook helemaal gestroomlijnd om in te spelen op die wens.

 

In tegenstelling tot de traditionele luchtvaartmaatschappijen opereren de low cost carriers zeer efficiënt. Bovendien heeft de transparantie die internet teweegbrengt het heel makkelijk gemaakt om de goedkoopste vlucht te selecteren. Daarmee is vliegen een soort commodity geworden.

 

Vooruitzichten

De International Air Transport Association verwacht dat de gehele internationale luchtvaartmarkt meer dan zal verdubbelen; van circa 3,4 miljard passagiers nu naar 7,3 miljard in 2034. Maar volgens luchtvaartdeskundigen zullen vooral de prijsvechters daarvan profiteren.

 

Alleen al Ryanair – dat het afgelopen boekjaar 66% meer winst boekte en ook voor het lopende boekjaar weer meer winst verwacht – voorziet dat het tegen 2024 jaarlijks 150 miljoen passagiers zal vervoeren, tegen nu circa 83,4 miljoen.

 

Met andere woorden, van die verdubbeling van het aantal passagiers in 2034 gaan dus vooral de prijsvechters de vruchten plukken.

 

Momentum

De groei van prijsvechters is dus echt een langetermijntrend. Maar daarnaast is het interessant om ook het actuele momentum voor deze trend eens onder de loep te nemen. Dan is een factor dat de olieprijs, door het historische akkoord tussen Iran en de Verenigde Staten, recent gedaald is.

 

Die lagere olieprijs is natuurlijk voor alle luchtvaartmaatschappijen goed nieuws. Maar voor de prijsvechters, die toch al een zeer kostenefficiënte organisatie hebben, geeft dat nog extra meewind.

 

Verder is de aantrekkende Europese en Amerikaanse economie voor veel mensen waarschijnlijk net dat zetje in de rug om alsnog een vakantie te boeken. En dan kiezen die passagiers toch als eerste voor prijsvechters.

 

Sterke prestaties

Dat is ook in de koersen terug te zien. De gehele Trend Prijsvechters van Trend Invest presteert de laatste twaalf maanden uitstekend, met een plus van 57% (30% voor de MSCI World Index).

 

Opvallend is ook dat een aantal van de vijftien toonaangevende internationale aandelen in deze Trend de laatste maand zo sterk presteert. Bijvoorbeeld:
•Tiger Airlines uit Singapore: +12%
•het Noorse Norwegian Air Shuttle: +12%
•het Britse EasyJet: +10%
•het Amerikaanse JetBlue Airways: +17%

 

Momentum dus! Maar ook echt: een langetermijntrend!

 

Bron: www.iex.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.