Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 18 augustus 2015 @ 20:10 door Travelboy , 1062 keer bekeken

Dat de Ierse prijsvechter Ryanair vanaf oktober gaat vliegen vanaf Schiphol, kan staatssecretaris Mansveld niet voorkomen. Maar ze hoopt wel dat Lelystad Airport snel wordt ontwikkeld zodat Ryanair daarheen kan verhuizen, zo laat ze weten in antwoord op vragen van de SP.

 

De groei van de prijsvechters en van vakantievluchten moet volgens de staatssecretaris van infrastructuur en milieu vooral op Lelystad en Eindhoven plaatsvinden. ,,Ryanair is al een belangrijke maatschappij op Eindhoven. Het is dus zaak om Lelystad Airport zo spoedig mogelijk operationeel te maken. Het is aan Schiphol, als eigenaar van het vliegveld Lelystad, om deze maatschappijen te verleiden naar Lelystad te gaan, zodat op Schiphol ruimte ontstaat voor het mainportgebonden verkeer'', waarmee Mansveld doelt op het belangrijke internationale netwerk van maatschappijen zoals KLM. Die extra ruimte is nodig omdat Schiphol binnen enkele jaren vol is.

 

Prijsvechter Ryanair had lange tijd geen interesse in Schiphol, omdat de luchthaventarieven te hoog waren. Vandaar dat voor goedkopere regionale velden is gekozen. Maar Ryanair wil in navolging van Easyjet meer zakenreizigers vervoeren en dan is Amsterdam een belangrijke bestemming. Bovendien zijn de luchthaventarieven van Schiphol dit jaar met zeven procent gedaald en gaf de luchthaven recent aan ook volgend jaar met een 'substantionele verlaging' te komen. Verlagingen die het verliesgevende KLM natuurlijk helpen, maar ook Easyjet en Ryanair in de kaart spelen. Alleen door Lelystad nog veel goedkoper te maken kan Ryanair wellicht verleid worden na 2018 naar Lelystad te verhuizen.

 

Dat de Ieren al in oktober op Schiphol starten met negen vluchten per dag, kan niet worden voorkomen. De Europese luchtvaartmarkt is volledig geliberaliseerd en wanneer er nog start- en landingsplekken over zijn, dan moeten die worden toegewezen. Ryanair heeft nog tot eind augustus de tijd om zich terug te trekken.

 

bron www.haarlemsdagblad.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.