Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 02 november 2015 @ 22:15 door Travelboy , 1003 keer bekeken

Op 30 oktober 2015 maakte Schiphol met een ronkend persbericht bekend dat de havengelden voor passagiers met maar liefst 11,6% verlaagd zullen worden.

 

De ‘copy-paste-redacteuren’ van de zogenaamde kwaliteitsmedia zoals NRC en het FD namen het PR bericht graag over om op vrijdag nog even in de krant te kunnen zetten alvorens de kroeg in te duiken.

 

Zelfs Luchtvaartnieuws.nl en Zakenreis.nl stelden geen enkele kritische vraag en publiceerden het persbericht van Schiphol één-op-één op hun sites.

 

Tickets worden helemaal niet goedkoper
Dat deze pennenlikkers, zoals Kees de Kort van BNR dit soort redacteuren noemt, de persberichten kopiëren en publiceren in hun eigen media is nog niet eens zo heel erg. Bij veel berichten werd echter een kop gebruikt zoals “Tickets op Schiphol worden goedkoper”. Dát is wel ernstig, want hieruit blijkt dat niemand ook maar twee minuten de tijd neemt om te controleren of tickets daadwerkelijk goedkoper worden.

 

Was het maar zo een feest. Tickets worden helemaal niet goedkoper!

 

Hoe zit het dan wel?
Lang verhaal kort: Elke luchthaven brengt havengelden in rekening aan luchtvaartmaatschappijen die opereren op die luchthaven. Deze kosten worden weer aan jou als passagier doorberekend in de vorm van luchthavenbelastingen.

 

De havengelden van luchthavens, dus ook die van Schiphol, zijn grofweg onder te verdelen in twee soorten havengelden.

 

1. Min of meer ‘vaste havengelden’

Een vliegtuig betaald een X bedrag om aan een gate aangesloten te worden, landingsgelden, parkeergelden. De hoogte van deze ‘vaste havengelden’ varieert per vliegtuigtype. Maar een Boeing 737-800 (waar Transavia bijvoorbeeld mee vliegt) zal elke keer dat het op Schiphol maximaal 1 uur aan een gate geparkeerd staat, hetzelfde bedrag betalen. Of het vliegtuig nu vol zit of niet.

 

Lees verder op: http://travelersmagazine.nl/verlaging-havengelden-schiphol-maakt-ticket-niet-goedkoper/Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.