Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 10 juni 2015 @ 22:39 door Travelboy , 1224 keer bekeken

Momenteel hanteert vrijwel iedere airline andere regels voor handbagage. Luchtvaartorganisatie IATA, waarbij ongeveer 250 airlines zijn aangesloten, werkt echter aan één richtlijn voor maximaal toegestane afmetingen: koffers van 55x35x20 centimeter krijgen een ‘IATA OK’ label en mogen altijd mee in het vliegtuig. Deze afmetingen zijn kleiner dan wat sommige maatschappijen (waaronder KLM) momenteel al hanteren, maar alle airlines zijn vrij om ruimere afmetingen te accepteren. De 55x35x20 cm. moet een minimum-afmeting worden.

Eén richtlijn nog ver weg

Het zal helaas nog wel even duren voordat dit wordt ingevoerd. De IATA geeft aan dat zo’n 30 á 40 van de 250 airlines hebben aangegeven hier positief tegenover te staan. Ongeveer 15 luchtvaartmaatschappijen hebben inmiddels een akkoord gegeven, dus minder dan 10% van alle leden.

Daarnaast zullen ook de fabrikanten van koffers eerst nog flink aan het werk moeten, om een grote hoeveelheid ‘IATA OK’-trolleys en koffertjes op de markt te brengen.

Lang niet alle airlines

De richtlijnen gelden enkel voor airlines die bij IATA zijn aangesloten. De meeste lowcostmaatschappijen, zoals Ryanair, Easyjet, Transavia en Wizzair, zijn geen IATA-lid en zullen dus hun eigen bagagevoorschriften blijven hanteren.

Ook geeft IATA aan dat zij geen overleg zullen voeren over een maximaal gewicht. Iedere airline mag zelf bepalen of een stuk handbagage maximaal 6, 10, 12 of zelfs nog meer kilo mag wegen. Ook mogen airlines zelf bepalen of een tweede stuk handbagage (gratis) is toegestaan of niet.

Wat betekent dit?

Voorlopig nog niets. Omdat slechts een klein deel van de bij IATA aangesloten luchtvaartmaatschappij hun toezegging heeft gegeven, zal het nog even duren voordat de ‘IATA OK’-koffer zijn intrede zal doen. Maar ook dan zullen er nog verschillende handbagagevoorschriften blijven, doordat veel budgetmaatschappijen niet bij IATA zijn aangesloten.

Tot die tijd vind je hier een overzicht met de richtlijnen van de belangrijkste airlines. Zodra er wijzigingen zijn, zullen wij dit overzicht uiteraard bijwerken.

 

bron: http://blog.tix.nl/Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.