Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 23 oktober 2020 @ 22:18 door Travelboy , 472 keer bekeken


Vakbonden uit verschillende Europese landen hebben in een gezamenlijk pamflet de sociale strategie van de Ierse budgetmaatschappij Ryanair aangeklaagd. Aan de actie nemen ook Belgische vakbondsafgevaardigden deel. Er heerst bij de personeelsvertegenwoordiging zware verontwaardiging over de druk die Ryanair op zijn werknemers uitoefent om een loonsvermindering van 10 procent te aanvaarden.

 

Hans Elsen, secretaris van ACV Puls, maakt daarbij gewag van chantage. Werknemers die op de vraag van een salarisinlevering niet wensten in te gaan, zouden immers met ontslag worden bedreigd.

 

Begin deze week bleek dat door de impact van de coronacrisis bij het cabinepersoneel van de lagekostenmaatschappij in België meer banen op de helling staan dan oorspronkelijk was vermoed. In eerste instantie was gewag gemaakt van 106 ontslagen, maar uiteindelijk bleek dat er 200 arbeidsplaatsen zouden verdwijnen. In totaal staan bij de Belgische divisie van het Ierse bedrijf 266 jobs op de helling, onder wie 66 piloten. Die banen zullen zowel in Charleroi als Brussel verdwijnen.

 

‘Onmogelijke eis’

 

In een pamflet van de vakbonden uit België, Spanje, Portugal, Italië, Polen, Tsjechië, Roemenië, Oostenrijk en Frankrijk wordt de handelswijze van het Ierse bedrijf aangeklaagd. Ryanair verhoogt volgens Hans Elsen al enkele maanden stelselmatig de druk op het personeel om in te stemmen met een looninlevering van 10 procent, omdat volgens het bedrijf anders veel meer ontslagen zouden volgen.

 

Dat moet volgens de vakbonden als een regelrechte chantage worden verstaan. ‘Omdat de lonen bij Ryanair al laag liggen, betekent een inlevering van 10 procent voor de werknemers een wereld van verschil,’ aldus de vakbonden. ‘Een loonsverlaging is daarom onmogelijk.’

 

Het personeel oppert zelf pistes als tijdelijke werkloosheid of deeltijds werk. Volgens Elsen speelt het bedrijf bij de onderhandelingen de landen ook tegen elkaar uit. Jobs die op één locatie verdwijnen, zouden immers mogelijk in een ander land tot extra tewerkstelling kunnen leiden. ‘Ryanair misbruikt de crisis om een langdurige loonsverlaging te bekomen,’ zeggen de vakbonden nog.

 

In het pamflet kaarten de bonden opnieuw aan dat Ryanair de vakbondswerking tegen wil gaan.

 

bron: https://businessam.beReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.