Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 21 juni 2020 @ 23:02 door Travelboy , 801 keer bekeken

Minder vluchten in 2021, het schrappen van arbeidsplaatsen: het zijn allemaal scenario's waar Transavia voor de komende tijd rekening mee houdt.

 

Het bedrijf houdt rekening met een halvering van de omzet voor dit jaar. Maar voor Dirk Neelis, financieel directeur van de KLM-dochter, staat als een paal boven water dat Transavia in elk geval niet gaat omvallen. ,,Dit bedrijf overleeft deze crisis. De overheidsmaatregelen helpen ons daarbij. Maar ik zie ook dat we er niet helemaal ongeschonden uit gaan komen."

 

Transavia, dat veel vliegt vanaf Eindhoven Airport, maakt gebruik van de steunmaatregelen van de overheid. Ook voor de tweede tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid vanaf 1 juli gaat Transavia een aanvraag doen, bevestigde Neelis vrijdag. Er is verder uitstel gevraagd voor de loonbelasting. Steun was hard nodig, want Transavia verwacht eind deze maand pas tegen de 25 procent van de capaciteit te zitten. In juli en augustus loopt dat naar verwachting op tot iets boven de 50 procent.

 

Transavia heeft in maart direct alle niet-noodzakelijke uitgaven stopgezet. Ook zijn waar mogelijk betalingen uitgesteld. Zo hoefde Transavia voor de in Eindhoven gestalde toestellen geen parkeergeld te betalen. De maatschappij heeft 42 vliegtuigen waarvan er acht in Eindhoven zijn gestationeerd.

 

Door de coronacrisis dreigt de verduurzaming van de luchtvaart richting 2030 in het gedrang te komen, waarschuwt Neelis van Transavia. Luchthaven-baas Roel Hellemons zei onlangs dat hij maatschappijen wil inzetten op verduurzaming van hun vloot. Maar hebben die niet alle moeite om zich overeind te houden? ,,Je kunt nieuwe toestellen ook leasen in plaats van kopen. We willen ons aan alle duurzaamheidsambities committeren, maar het moet wel realistisch zijn", zegt Neelis. ,,Daarover zijn we in gesprek met Eindhoven Airport en het ministerie. Een vlootvernieuwing richting 2030 van 60 tot 80 procent van je vliegtuigen was pre-Covid-19 al bijna niet mogelijk. Die uitdaging is er niet kleiner op geworden."

 

Of Transavia ook banen gaat schrappen? ,,Nu zijn we aan het kijken naar de omvang van onze productie de komende winter en zomer. De kans is best aanwezig dat we komend jaar minder productie zullen draaien dan we van plan waren", zegt Neelis. ,,Dat we dan ook naar de omvang van de organisatie zullen moeten gaan kijken, staat buiten kijf. Daarbij houden we alle opties open. Sommige contracten kun je beëindigen en andere niet. De komende maanden zijn bepalend."

 

bron: www.ed.nl

 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.