Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 31 maart 2020 @ 18:23 door Travelboy , 851 keer bekeken

De airlines in Nederland mogen klanten die een ticket hebben geboekt maar de komende tijd vanwege corona niet kunnen reizen een voucher geven in plaats van de verplichte restitutie. Dit schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze overrulet daarmee tijdelijk de strenge Europese wetgeving.

 

“Passagiers met een los vliegticket hebben bij vluchtannulering normaal gesproken onder de Europese Verordening Nr. 261/2004 recht op een alternatieve vlucht of restitutie van het betaalde ticket binnen zeven dagen,” schrijft Van Nieuwenhuizen. “Maar vanwege de uitbraak van het coronavirus en de gevolgen daarvan op de luchtvaart (zoals vliegverboden), zijn luchtvaartmaatschappijen momenteel in zeer beperkte mate in staat om alternatieve vluchten aan te bieden.”

 

Airlines hebben ook onvoldoende liquide middelen om op korte termijn alle tickets terug te betalen, stelt de bewindsvrouw. “Het gaat om honderdduizenden terug te betalen tickets, terwijl het aantal nieuwe boekingen drastisch is gedaald. Om die reden zijn de luchtvaartmaatschappijen begonnen met de uitgifte van vouchers, die voor een bepaalde periode kunnen worden gebruikt voor de aanschaf van nieuwe vliegtickets. Na het ongebruikt verlopen van (een deel van) deze vouchers wordt alsnog overgegaan tot terugbetaling van de ticketprijs.”

 

Van Nieuwenhuizen zegt namens het kabinet het tijdelijk gebruik van vouchers ‘een acceptabel alternatief’ te vinden, ‘omdat een passagier het recht behoudt op terugbetaling van diens ticket, en er wordt voorkomen dat luchtvaartmaatschappijen in nog grotere financiële nood komen.’

 

Ze heeft Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een ‘aanwijzing’ gegeven om EU 261 een jaar lang niet te handhaven. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden: de vouchers mogen maximaal twaalf maanden geldig zijn; passagiers dienen na verloop van de vouchers het ongebruikte deel ervan uitbetaald krijgen en het initiatief om tot uitbetaling over te gaan ligt bij de luchtvaartmaatschappijen.

 

De tijdelijke aanpassing van EU 261 is gecommuniceerd met de Europese Commissie. “Omdat het kabinet het belangrijk vindt om juridische duidelijkheid te verschaffen, en het de luchtvaartmaatschappijen tegemoet wil komen met betrekking tot hun financiële verplichtingen op de zeer korte termijn, heeft Nederland bij de Europese Commissie aangedrongen op tijdelijke aanpassing van de verordening. Daarbij wordt de balans tussen belangen van passagiers en luchtvaartmaatschappijen scherp in de gaten gehouden,” aldus Van Nieuwenhuizen.

 

bron: www.zakenreis.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.