Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 01 september 2020 @ 18:13 door Travelboy , 518 keer bekeken

Minister Cora van Nieuwenhuizen is niet van plan om de opening van Lelystad Airport vanwege de coronacrisis af te blazen. De minister van Infrastructuur en Waterstaat vindt dat de huidige crisis en de terugloop van het vliegverkeer geen redenen zijn om een streep door haar plannen te zetten. "De luchtvaart is behoorlijk ingestort, maar we moeten de huidige situatie niet als de maat der dingen nemen", zo zei ze dinsdag in de Tweede Kamer.

 

Oppositiepartijen GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren vinden dat het kabinet moet stoppen met het plan om vakantievluchten van Schiphol in de toekomst te laten landen en vertrekken vanaf Lelystad. De opening is al vier keer uitgesteld om verschillende reden, zoals de stikstofcrisis. De minister stelde de opening vorig jaar uit tot november 2021. Van Nieuwenhuizen moet nog een definitief besluit nemen, waarmee ook de Kamer moet instemmen.

 

'Beleid niet wijzigen op basis van crisis'
De vraag is of Lelystad Airport nodig is als er door de coronacrisis veel minder gevlogen wordt. De minister zegt dat nu niet te voorspellen is hoe de luchtvaart zich na de coronacrisis ontwikkelt. Ook heeft Schiphol nog geen meldingen gehad van luchtvaartmaatschappijen die van hun landingsrecht, het zogeheten slot, afzien. "Het langetermijnbeleid gaan we niet op basis van crisisbeleid wijzigen", stelt de minister.

 

Schiphol en de zogeheten slotcoördinator stellen dat er ondanks het kleinere aantal vluchten nog steeds schaarste is op Schiphol. Dat komt doordat luchtvaartmaatschappijen vasthouden aan hun rechten op vluchten. Vergelijk het met iemand die tien parkeerplaatsen heeft en er maar eentje gebruikt. Toch kunnen anderen die overige negen niet gebruiken, omdat ze van de ene eigenaar zijn.

 

bron: www.omroepflevoland.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.