Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 10 januari 2020 @ 00:00 door Travelboy , 909 keer bekeken

Het nieuws dat Ryanair in april een van haar vier vliegtuigen uit Zaventem wil weghalen en verhuizen naar elders, heeft gevolgen voor 28 personeelsleden. De Ierse lowcostmaatschappij wil die overbrengen naar andere basissen van de groep, zo deelde de directie vandaag mee aan de vakbonden. Een gedwongen verhuis naar het buitenland zien de vakbonden echter niet zitten.
 

Het weghalen van een vliegtuig op Zaventem houdt verband met de problemen met de Boeing 737 MAX-toestellen. Ryanair had veel van die vliegtuigen besteld en zou er tegen de zomer een 60-tal moeten krijgen. Maar het type wordt aan de grond gehouden na twee dodelijke crashes en dus loopt de uitbreiding van de vloot vertraging op. Eind vorig jaar kondigde Ryanair daarom aan dat ze een aantal basissen ging sluiten of kleiner maken.Voor Zaventem gaat het om één toestel dat verhuist, met een impact op 28 personeelsleden. Een transfer naar Charleroi krijgt de voorkeur van de directie, maar ook naar andere landen.

 

Ryanair speelt Monopoly door vliegtuigen van de ene naar de andere basis te verhuizen, maar vergeet dat daar mensen achter schuilen

 

Volgens Didier Lebbe van de christelijke vakbond CNE gebeurt dat echter “zonder compensatie”. Sommige personeelsleden verhuizen vrijwillig, bijvoorbeeld omdat ze terugkeren naar hun land van oorsprong. Maar het feit dat ze op eigen kosten moeten verhuizen, valt slecht bij de vakbonden. “Bovendien meent de directie dat ze het recht heeft om personeelsleden gedwongen naar het buitenland te verhuizen. Dat is voor ons onaanvaardbaar”, waarschuwt Lebbe.

 

“Langere vooropzeg”

De lagekostenmaatschappij organiseert zo’n transfer normaal op enkele dagen, aldus de vakbondsman. “Reden waarom we nu hebben aangedrongen op een langere vooropzeg en regelmatige ontmoetingen met de directie. Het moet gedaan zijn om werknemers als pionnen te behandelen. Ryanair speelt Monopoly door vliegtuigen van de ene naar de andere basis te verhuizen, maar vergeet dat daar mensen achter schuilen die een leven hebben. Ryanair moet daarmee rekening houden en menselijker handelen”, klinkt het.

 

Vandaag vindt ook een personeelsvergadering plaats. Volgende week staat een nieuwe ontmoeting tussen vakbonden en directie op het programma

 

bron: www.hln.beReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.