Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 01 september 2020 @ 13:28 door Travelboy , 681 keer bekeken

Minister Cora van Nieuwenhuizen is bereid om samen met ANVR, ANWB, Consumentenbond en SGR de mogelijkheid te onderzoeken van een vliegticketgarantiefonds in Nederland.Dat is de uitkomst van een gesprek dat de partijen hierover maandag hebben gevoerd.

 

De partijen hebben tijdens het telefonisch overleg nogmaals uitleg gegeven over de forse gevolgen voor consumenten als luchtvaartmaatschappijen failliet gaan. In de afgelopen 3,5 jaar zijn alleen al in Europa meer dan 20 airlines failliet gegaan. Consumenten lijden hierdoor miljoenen euro’s schade doordat zij hun ticketgeld kwijtraken en, als zij al op de bestemming zijn, vaak tegen hoge kosten een terugvlucht moeten boeken.

 

De coalitie ‘vliegticketgarantiefonds’ heeft, naar Deens voorbeeld, een voorstel ontwikkeld waarbij reizigers een klein bedrag van bijvoorbeeld € 0,25 betalen bovenop de vliegticketprijs ten gunste van het garantiefonds. Uit dit fonds kunnen klanten bij een faillissement van een luchtvaartmaatschappij worden betaald en gerepatrieerd.

 

De minister gaf tijdens het overleg aan dit in gezamenlijkheid verder te willen bekijken. Haar voorkeur gaat uit naar een Europese aanpak, maar een specifiek Nederlandse oplossing hoeft dit niet in de weg te staan. Van Nieuwenhuizen heeft de partijen gevraagd om met een nadere uitwerking van het voorstel te komen.

 

‘Onze reizigers, maar ook onze ANVR-leden lopen regelmatig tegen het faillissementsprobleem van airlines aan. Wij zijn enthousiast dat we nu samen met het ministerie dit verder kunnen uitwerken’, zegt Walter Schut, adjunct-directeur van de ANVR.

 

Volgens Erik Jan Reuver, directeur van SGR, is de situatie een dergelijk fonds in Denemarken inmiddels goed geregeld. ‘Het Deense garantiefonds voert dit uit. SGR kan een SGR Luchtvaartfonds opzetten en de uitvoering verzorgen. Wij werken hier heel graag aan mee om de consument nog beter te beschermen.’ In de komende weken wordt verder gewerkt aan het voorstel. Deze coalitie garantiefonds vliegtickets spreekt eind oktober verder met de minister.

 

Begin maart wees minister Van Nieuwenhuizen het voorstel voor een garantiefonds voor vliegtickets van de hand. Zoiets moest volgens haar aan de markt worden overgelaten. De minister stelde destijds dat er voldoende alternatieven zijn en liet geen nader onderzoek doen. Een paar dagen later brak de coronacrisis uit

 

bron: www.travmagazine.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.