Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 13 mei 2020 @ 22:15 door Travelboy , 860 keer bekeken

Wie niet kan vliegen vanwege reisbeperkingen in verband met Covid-19, heeft recht op volledige restitutie van het geboekte ticket.

 

Er wordt vooralsnog geen inbreukprocedure tegen Nederland en andere lidstaten gestart vanwege vouchers die passagiers krijgen ter compensatie van een geannuleerde vlucht in verband met het coronavirus. Vicevoorzitter Margrethe Vestager zegt in een Tweet dat ze zich eerder woensdag heeft vergist met haar mededeling daarover. „Het was mijn misvatting over de status van de brief die we vandaag sturen. Het spijt me dat ik verwarring heb veroorzaakt”, schrijft de Deense.

 

Volgens transportcommissaris Adina Valean krijgen alle 27 EU-landen een brief waarin ze eraan worden herinnerd de huidige wetgeving over passagiersrechten na te leven. In het Europees passagiersrecht staat dat een gedupeerde moet kunnen kiezen tussen geld terug of een omboeking bij een geschrapte vlucht. Die laatste optie is door het stilvallen van het vliegverkeer in maart nagenoeg onmogelijk geworden. Onder meer Nederland staat tijdelijk de uitgifte van vouchers toe als alternatief.

 

De Europese Commissie erkent dat er een cashflowprobleem is bij luchtvaartmaatschappijen, maar wijst erop dat ook consumenten hun baan hebben verloren en het geld kunnen gebruiken. „We sturen brieven naar de lidstaten en daar kunnen zij op reageren”, aldus Vestager.

 

In het Europees passagiersrecht staat dat een gedupeerde moet kunnen kiezen tussen geld terug of een omboeking. Die laatste optie is door het stilvallen van het vliegverkeer nagenoeg onmogelijk.

 

Luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties moeten gedupeerden van een geannuleerde vlucht vanwege het coronavirus hun geld teruggeven als die passagiers geen voucher willen ter compensatie. De keuze voor een financiële vergoeding is een recht van de gedupeerde, dat vastligt in het Europees passagiersrecht, zegt de Europese Commissie.

 

Lees verder op www.limburger.nl/cnt/dmf20200513_00160147/brussel-gedupeerde-geannuleerde-vlucht-mag-geld-terugeisenReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.