Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 04 maart 2020 @ 00:51 door Travelboy , 973 keer bekeken

Ryanair is een juridische procedure begonnen tegen de regeling die vliegverkeer tussen Schiphol en Lelystad Airport verdeelt. "Wij willen dat de Nederlandse overheid Lelystad opent en het als reguliere luchthaven laat groeien", zo zegt Ryanair-topman Michael O'Leary tegen Omroep Flevoland.

 

Het Nederlandse kabinet wil echter dat Lelystad voornamelijk vakantievluchten van Schiphol overneemt en niet zelfstandig gaat groeien. Een meerderheid in de Tweede Kamer ziet autonome groei ook absoluut niet zitten.

 

Lelystad Airport volledig op slot gooien voor nieuwkomers kan niet wegens Europese concurrentieregels. Na veel getouwtrek over en weer keurde de Europese Commissie in september een regeling goed die vliegverkeer tussen de Lelystad en Schiphol kan verdelen.

 

Deze verkeersverdelingsregeling voorkomt desondanks niet volledig dat maatschappijen die nu nog niet op Schiphol vliegen wel in Lelystad aan de slag gaan. Wel krijgen maatschappijen die hun vakantievluchten op Schiphol inleveren voorrang op Lelystad Airport. Dat is waarschijnlijk in het voordeel van KLM, dat extra ruimte krijgt op Schiphol als het vluchten van dochteronderneming Transavia naar Lelystad verplaatst.

 

Ryanair is van mening dat de verkeersverdelingsregeling te beperkend werkt voor nieuwkomers. "De Nederlandse overheid spendeert een belachelijke hoeveelheid tijd aan het introduceren van compleet gekunstelde beperkingen rond Lelystad", zo zegt O'Leary. Hij noemt de verkeersverdelingsregeling protectionisme richting KLM en Schiphol. Omroep Flevoland sprak hem dinsdag in Brussel tijdens een bijeenkomst van Europese luchtvaartmaatschappijen.

 

De zaak die Ryanair heeft aangespannen tegen het besluit van de Europese Commissie wordt ook gevoerd namens de Oostenrijkse dochtermaatschappij Laudamotion. O'Leary zegt dat beide maatschappijen interesse hebben om vanaf Lelystad Airport te gaan vliegen.

 

bron: www.omroepflevoland.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.