Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 22 november 2019 @ 21:23 door Travelboy , 941 keer bekeken

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) denkt dat Lelystad Airport in de loop van volgend jaar open kan voor vakantievluchten.
Als het aan de VVD-bewindsvrouw ligt, kunnen luchtvaartmaatschappijen er in ieder geval terecht bij het ingaan van hun winterdienstregeling op 1 november. “Het liefst eerder,” aldus Van Nieuwenhuizen.
 
Afgelopen zomer bleek dat de openstelling van de luchthaven voor passagiersvluchten, die voor april 2020 gepland stond, opnieuw moest worden uitgesteld. De minister wachtte nog op goedkeuring uit Brussel voor haar plan om vluchten te verdelen tussen Schiphol en Lelystad. Bovendien moesten de gevolgen voor het vliegveld van de stikstofuitspraak van de Raad van State van eind mei in kaart worden gebracht.
 
De Europese Commissie is inmiddels akkoord met het voorstel om vakantievluchten op vrijwillige basis te verplaatsen naar Lelystad. Daardoor moet op Schiphol meer ruimte ontstaan voor vliegverkeer dat bijdraagt aan de rol van die luchthaven als internationaal knooppunt. Van Nieuwenhuizen gaat er ook vanuit dat het stikstofprobleem voor de luchtvaart snel kan worden opgelost, omdat de sector er maar beperkt aan bijdraagt.
 
De uitbreiding van Lelystad Airport ligt gevoelig in de Tweede Kamer. Dat komt mede doordat de afspraken met Brussel niet uitsluiten dat er luchtvaartmaatschappijen neerstrijken, zonder dat zij daar vluchten op Schiphol voor inleveren. Een ruime Kamermeerderheid wil dat juist voorkomen. Binnen de regeringscoalitie heeft alleen de VVD er geen probleem mee als Lelystad op die manier bijdraagt aan groei van het aantal zogenoemde pretvluchten.
 
Van Nieuwenhuizen hoopt evenwel de zorgen in de Kamer snel weg te kunnen nemen. Nog dit jaar verwacht ze al haar huiswerk in te leveren zodat de Kamer er snel over kan oordelen.
 
bron: www.parool.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.