Blogposts
Blog
Geplaatst op donderdag 25 juli 2019 @ 00:22 door Travelboy , 1445 keer bekeken
De Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling is momenteel veelbesproken op sociale media in Spanje vanwege het weigeren van een vrouwelijke passagier om haar kleding.
Afgelopen zondag werd laura C., een 24-jarige vrouw uit Granada, de toegang tot het vliegtuig ontzegd vanwege haar kleding. Zij droeg een zwarte 'body', een rok en sportschoenen hetgeen door het cabinepersoneel als aanstootgevend gezien werd en niet geschikt om in te vliegen.
Volgens de maatschappij Vueling echter werd de passagiere geweigerd door haar gedrag jegens het cabinepersoneel. De geweigerde passagiere beweert zelf op geen enkele manier onbeleefd tegen het cabinepersoneel geweest te zijn en dat zij heeft aangeboden een omslagdoek over de 'body' heen te dragen.
De versie van de maatschappij wordt ook niet ondersteund door beeldmateriaal dat verschenen is op Twitter met daarop de discussie tussen Laura en het cabinepersoneel. Opvallend was dat de medepassagiers zich solidair toonden met Laura C. en dat het cabinepersoneel niet gesteund werd.
Ook de Spaanse consumentenvereniging FACUA steunt de geweigerde passagiere en heeft inmiddels een aanklacht tegen Vueling ingediend. FACUA laat weten dat het weigeren van een passagier aan boord alleen maar kan geschieden om redenen die de gezondheid of veiligheid aan boord in het geding brengen of vanwege het niet beschikken over de juiste reisdocumenten. Dit alles was bij Laura C. niet het geval en men wijst er op dat er hier sprake is van discriminatie met een 'machistisch' karakter. In het verleden is het bij andere maatschappijen ook voorgekomen dat passagiers aan boord geweigerd werden vanwege aanstootgevende kleding.
In de transportvoorwaarden van Vueling staat niets vermeld over kleding die een gevaar voor de gezondheid of veiligheid aan boord zou vormen. De beslissing van het cabinepersoneel wordt dus niet ondersteund door de eigen richtlijnen van Vueling en lijken meer het gevolg van een subjectieve beoordeling gebaseerd op eigen normen aangaande 'goede smaak'. En dan is de vraag waar de grenzen van deze goede smaak liggen, hoe kort mag het rokje zijn, hoe strak de 'body' of hoe groot de borsten van de vrouw die deze 'body' draagt. En de vraag daarna is: waarom, als er mensen aan boord geweigerd worden vanwege 'aanstootgevende kleding' zijn dit altijd vrouwen?
bron: www.inspanje.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.