Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 25 september 2019 @ 23:41 door Travelboy , 1128 keer bekeken

De Europese Commissie heeft formeel ingestemd met de verkeersverdelingsregeling voor Lelystad Airport. Dat besluit heeft Brussel bekendgemaakt.

 

De goedkeuring is een belangrijke steun in de rug voor minister Cora van Nieuwenhuizen. Zij mag nu van Brussel doorgaan met haar plan om vluchten te verdelen tussen Schiphol en Lelystad Airport. Een eerdere versie wees Brussel eind vorig jaar af, waarop de minister dat voorstel introk.

 

Volgens de nu goedgekeurde regeling krijgen luchtvaartmaatschappijen voorrang om naar Lelystad te verhuizen, als zij op Schiphol hun vakantievluchten opgeven en inruilen voor een transfervlucht. Dit zijn vooral langeafstandsvluchten, die belangrijk zijn voor het internationale netwerk van Schiphol en Nederland. De plekken op Lelystad (zogeheten slots) worden door een onafhankelijke slotcoödinator toegekend.

 

Op last van de Europese Commissie staat de regeling ook toe dat er maatschappijen op Lelystad worden toegelaten, die nu nog niet op Schiphol vliegen. Van Nieuwenhuizen wilde dat eerst voorkomen, maar volgens Brussel zou Nederland daarmee luchtvaartmaatschappijen discrimineren.

 

Een meerderheid in de Tweede Kamer is fel tegen de komst van nieuwkomers. De minister kan op dat punt nog een fel debat tegemoet zien. Twee weken geleden gaven de oppositie en regeringspartijen CDA, ChristenUnie en D66 nogmaals aan dat Lelystad Airport alleen open mag als overloopluchthaven van Schiphol. Wel wil het CDA eerst nog zien wie de nieuwkomers zijn, voordat zij een definitief standpunt inneemt.

 

Het zal van het debat in de Kamer en de oplossing voor het probleem met stikstofuitstoot afhangen wanneer minister Van Nieuwenhuizen een openingsdatum voor Lelystad Airport gaat noemen.

 

bron: www.omroepflevoland.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.