Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 12 november 2019 @ 16:20 door Travelboy , 1074 keer bekeken

Wizz Air staat te popelen om Lelystad Airport te gebruiken voor vluchten van en naar Oost-Europese bestemmingen. Dat blijkt uit een interview van Diederik Pen (operationeel directeur van Wizz Air) met NRC. Hij stelt dat de Hongaarse luchtvaartmaatschappij niet kan worden geweerd van de luchthaven.

 

Wizz Air groeide in vijftien jaar uit tot een prijsvechter van formaat die alleen dit jaar al meer dan een miljoen passagiers vervoerde tussen Eindhoven Airport en (met name Oost-) Europese bestemmingen.

 

Prijsvechters weren

 

De weerstand tegen dergelijke vliegtuigmaatschappijen is echter groot. Minister Cora van Nieuwenhuizen kreeg zelfs opdracht van de Tweede Kamer om nieuwe prijsvechters te weren van Lelystad Airport. De luchthaven mocht immers niet autonoom groeien en zou voornamelijk dienen als overloopluchthaven van Schiphol.

 

Vorige week echter, bleek uit een geheim rapport dat Lelystad Airport een paar jaar na de opening wel degelijk als vakantieluchthaven zal worden gebruikt door nieuwe prijsvechters als Ryanair en Wizz Air. Die laatste heeft bij monde van Pen dus vast een voorschot genomen op dat rapport.

 

‘Dubieuze weerstand’

 

Pen tegen NRC: ,,We zijn op zoek naar mogelijkheden om uit te breiden en zien in Lelystad een hele goede mogelijkheid. Kleine luchthavens zijn interessant vanwege de korte omkeertijd: vliegtuigen staan korter aan de grond en leveren per dag dus meer op. Er zijn natuurlijk nog wel wat haken en ogen voor het zover is.”

 

Die haken en ogen zitten met name in de weerstand vanuit Tweede Kamer. ,,Er mogen geen nieuwkomers komen, dat heet dan autonome groei. Maar als maatschappijen vanaf Schiphol worden uitgeplaatst, mag Schiphol wél groeien’’, stelt Pen.

 

Er komt volgens hem dus wel degelijk groei. ,,Maar die gaat uitsluitend naar bestaande klanten van Schiphol. Dat vind ik nogal dubieus, en de Europese Commissie ook’’, aldus Pen, die het een aparte gedachte noemt ‘om in een open economie bepaalde partijen uit te sluiten’.

 

bron: www.destentor.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.