Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 25 september 2019 @ 23:14 door Travelboy , 748 keer bekeken


EasyJet-topman Johan Lundgren vindt het onbegrijpelijk dat de vliegtaks die de Nederlandse regering vanaf 2021 wil invoeren niet gaat gelden voor overstappende passagiers. “Die belasten het milieu toch net zo goed?”, zegt hij in een interview met het Parool. Lundgren vindt ook dat verre vluchten zwaarder belast moeten worden.

 

Lundgren is kritisch op het Nederlandse plan om een vliegtaks in te voeren. “Politici denken dat belasting alles oplost. Maar de opbrengst van de Nederlandse vliegtaks komt niet ten goede aan het milieu. De heffing is straks even hoog voor vluchten over korte en lange afstand, terwijl de invloed van vliegen op het milieu groter is naarmate je verder vliegt.”

 

Lundgren verwacht niet dat de vliegtaks luchtvaartmaatschappijen ertoe aanzet om milieumaatregelen te nemen. “Het kabinet maakt een denkfout. Vliegtaks wordt ingevoerd per passagier, niet per vlucht. Als reizigers voor zo’n heffing opdraaien, gaat daar voor maatschappijen geen prikkel van uit om te investeren.”

 

De Zweed stelt in in het Parool dat easyJet miljarden uitgeeft aan de nieuwste Airbustoestellen (A320neo en A321neo), die vijftien procent minder brandstof gebruiken. “Dat is goed voor het milieu en voor ons, met de stijgende olieprijzen.” De nieuwe toestellen zijn volgens Lundgren slechts een tussenoplossing.

 

Op de langere termijn gelooft de easyJet-directeur heilig in hybride en elektrisch vliegen. “We werken met Airbus, Safran en Wright Electric aan een toestel voor 150 passagiers waarmee we vanaf 2035 bijvoorbeeld tussen Amsterdam en Londen kunnen vliegen. Voor langere afstanden denken we aan een CO2-opslag.”

 

Kritiek van milieuclubs dat plannen voor elektrisch vliegen een wassen neus zijn wijst Lundgren van de hand: “De discussie is niet óf elektrisch vliegen commercieel gaat lukken, maar of dat in 2035 of in 2040 gebeurt.”

 

bron: www.luchtvaartnieuws.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.