Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 18 december 2021 @ 03:04 door Travelboy , 747 keer bekeken

Tien euro voor wie minder ver dan 500 kilometer vliegt, twee euro voor wie dat wel doet maar binnen de Europese Economische Ruimte blijft, en vier euro voor elke andere vlucht. Die bedragen voor de vliegtaks staan in het voorstel dat minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) vandaag voorlegt aan de regering.

 

De vliegtaks, of inschepingstaks, krijgt voor het eerst vorm. De belasting kwam er bij het opstellen van de begroting en zou de staatskas 30 miljoen euro moeten opleveren. Initieel zou ze vooral korte vluchten viseren - in eerste instantie was sprake van bestemmingen tot op 500 kilometer, later tot 750 kilometer - maar het voorstel van Van Peteghem neemt ook langere afstanden in het vizier. Naast de tien euro voor vluchten die beperkt blijven tot 500 kilometer, rekent het twee euro extra aan voor wie verder vliegt, maar binnen de Europese Economische Ruimte blijft. Bestemmingen die daarbuiten liggen, zouden passagiers vier euro extra kosten. Dat bevestigen meerdere bronnen.

 

Die uitbreiding zint de oppositie niet. “Zo is dit niks meer of minder dan een platte belastingsverhoging”, reageert Kamerlid Theo Francken (N-VA). “Daarnaast is dit op geen enkele manier gedragssturend. Geen mens die gelooft dat door deze taks iemand opeens een trein gaat nemen in plaats van een vliegtuig.”

 

Zoals de taks er nu voor ligt, raakt ze bovendien een gevoelige communautaire snaar. De luchthaven in Charleroi zou de belasting namelijk minder zwaar voelen dan Brussels Airport. Zo goed als alle vluchten die vertrekken vanop de Waalse luchthaven hebben immers een bestemming liggen op meer dan 500 kilometer afstand.

 

bron: www.hln.beReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.