Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 16 september 2021 @ 17:56 door Travelboy , 348 keer bekeken

De commerciële treinmaatschappij Arriva, de grootste concurrent van de NS, mag van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) nachttreinen van Groningen en Maastricht naar Schiphol laten rijden en daarnaast nog een treindienst uitbaten tussen Apeldoorn en Amersfoort. Dat meldt de concurrentiewaakhond donderdag.

 

De treinen zullen rijden vanaf 2023 en zouden in eerste instantie vooral in het weekend rijden. De trein vanuit Maastricht vertrekt om 1.00 uur en doet onder meer de steden Eindhoven, Den Bosch en Utrecht aan voordat hij om 3.30 uur op Schiphol arriveert.

 

Vanuit Groningen vertrekt om 2.00 uur een trein richting Schiphol. Deze trein komt om 4.00 uur aan op de luchthaven en stopt onderweg in onder meer Assen, Zwolle en Almere. De lijn tussen Apeldoorn en Amersfoort zal vijf keer per dag rijden tussen 9.00 en 13.00 uur.

 

Het is de eerste keer dat de ACM toestemming moet geven voor de uitbating van een treinverbinding. Sinds januari mogen spoorvervoerders zogenoemde opentoegangsdiensten aanbieden. Dat zijn diensten die niet door de overheid vergund worden, maar volledig op privé-initiatief zijn.

 

Wie dat wil, moet zijn plannen echter eerst aan de ACM melden, die dan onderzoekt of de impact op de bestaande spoorconcessie van de NS niet te negatief is. Dat blijkt niet het geval te zijn, concludeert de concurrentiewaakhond na onderzoek. Door de treindiensten van Arriva zou de winst van de NS maar met 0,03 procent dalen en dus mag Arriva de treinen laten rijden.

 

bron: www.msn.comReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.