Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 03 mei 2021 @ 17:31 door Travelboy , 781 keer bekeken

Adverteren voor een vlucht van 14 euro naar Barcelona, of een auto die op diesel rijdt: in Amsterdamse metrostations is dat niet meer toegestaan. De gemeente weert daar alle reclames voor fossiele producten.

 

Amsterdam is naar eigen zeggen de eerste stad ter wereld die deze stap neemt. Het verbod geldt voor onder meer vliegvakanties tegen dumpprijzen, benzine en producten die op fossiele energie draaien. Reclames daarvoor zijn per vandaag geweerd in 40 metrostations, goed voor bijna 300 schermen.

 

Wethouder Marieke van Doorninck (duurzaamheid, GroenLinks) vindt het opmerkelijk dat de gemeente Amsterdam hoge duurzaamheidseisen stelt, maar ondertussen fossiele producten aanprijst in de stad. "De noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan zou je eigenlijk in het straatbeeld, en dus ook in de reclames terug moeten zien", zei ze in het NOS Radio 1 Journaal.

 

Het verbod geldt alleen voor specifieke producten. Het is niet mogelijk om een heel merk te weren, volgens de wethouder. "Juridisch kunnen wij niet afdwingen om het verbod buiten de metrostations te laten gelden. Dat kan een landelijk verbod wel", zegt Van Doorninck.

 

Zo'n 10 procent van de reclames zal nu wegvallen, denkt Mark Veenman van reclame-exploitant CS Digital Media. Zijn medewerkers gaan toetsen of advertenties aan de opgestelde richtlijnen voldoen. "We kijken bijvoorbeeld of er in de reclame olieproducten worden gebruikt voor het aandrijven van motoren en machines", zegt Veenman.

 

Het verbod volgt op een initiatief van burgerinitiatief Verbied Fossiele Reclame, dat een landelijk verbod op reclames voor fossiele producten wil. "Ik hoop dat er een sneeuwbaleffect komt en dat andere steden volgen", zegt initiatiefnemer Femke Sleegers.

 

Lees verder op: nosReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.