Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 14 juli 2021 @ 23:33 door Travelboy , 759 keer bekeken


De Europese Commissie wil de productie van duurzame vliegtuigbrandstof bevorderen en overweegt tegelijkertijd een belasting op conventionele fossiele brandstof te gaan heffen. Dat blijkt uit voorstellen die woensdag bekend zijn gemaakt in het kader van de Green Deal, die moet leiden tot een klimaatneutrale EU in 2050.

 

De mogelijkheden voor de luchtvaartsector om de CO2-uitstoot terug te dringen zijn beperkt door de grote afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Een grootschaliger gebruik van SAF’s wordt gezien als de meest haalbare manier om de CO2-uitstoot te reduceren.

 

Volgens het woensdag gepresenteerde ReFuelEU Aviation Initiative moeten brandstofleveranciers op luchthavens in de EU steeds grotere hoeveelheden Sustainable Aviation Fuels ofwel SAF’s gaan bijmengen. De hoop is met name gevestigd op synthetische brandstoffen, de zogeheten e-fuels.

 

De productie van SAF’s ligt momenteel nog erg laag – zo rond de 0,1 procent van alle geproduceerde vliegtuigbrandstof – maar dat moet in 2030 stijgen naar vijf procent. Dat komt neer op vijftig keer zo veel binnen een decennium. In 2050 moet het percentage SAF zijn gestegen naar 63 procent.

 

Door die grotere schaal moet SAF qua prijs interessanter worden voor luchtvaartmaatschappijen. Een andere manier om dat te doen is volgens de Europese Commissie door conventionele fossiele brandstof te belasten en SAF niet of nauwelijks. Dit zou tot gevolg moeten hebben dat luchtvaartmaatschappijen meer gebruik maken van SAF, in lijn met de specifieke doelstelling van ReFuelEU Aviation.

 

Ook door middel van het emissiehandelssysteem EU ETS zou een voordeel voor gebruikers van SAF ten opzichte van fossiele kerosine kunnen worden gecreëerd. Verder wil de Commissie af van de emissiehandelvrijstelling voor luchtvaart en zich committeren aan het op initiatief van ICAO gecreëerde Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation (CORSIA).

 

lees ook: LUCHTVAART REAGEERT MET GEMENGDE GEVOELENS OP GREEN DEAL-VOORSTELLENReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.