Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 02 februari 2021 @ 00:27 door Travelboy , 673 keer bekeken

Het laatste kwartaal van 2020 reisden er via de vijf Nederlandse luchthavens 3,6 miljoen passagiers: een daling van 81,4 procent ten opzichte van Q4 in 2019. Dit blijkt uit data die het CBS maandag heeft gepubliceerd.

 

Over heel 2020 reisden 23,6 miljoen passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens in Nederland, een teruggang van bijna 71 procent ten opzichte van de 81,2 miljoen een jaar eerder. De vervoerscijfers over vorig jaar waren in grote lijnen al bekend, maar het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft alles nog eens op een rij gezet.

 

“De in maart 2020 genomen maatregelen om het coronavirus te bestrijden zijn in alle maanden daarna duidelijk zichtbaar: op de vijf nationale luchthavens daalde het aantal vervoerde passagiers in 2020 sterk,” schrijft het CBS.


“Zo reisden er 17,5 duizend passagiers via Groningen Airport: 90 procent minder dan in 2019. Op Amsterdam Schiphol nam het aantal passagiers met 70,9 procent af tot 20,9 miljoen passagiers. Op Eindhoven Airport, na Schiphol de grootste luchthaven, nam het aantal passagiers af met 68,9 procent tot 2,1 miljoen passagiers. Langs de terminal van Rotterdam The Hague passeerden 76,6 procent minder reizigers dan in 2019, in Maastricht Aachen was dit 81,4 procent.”

 

 

Cijfers CBS luchtvaart 2020

 

Lage bezettingsgraad
Het CBS vervolgt: “Door een lagere bezettingsgraad per vliegtuig daalde het aantal vliegtuigpassagiers op alle vijf luchthavens sterker dan het aantal vluchten. Ondanks de uitbraak van de coronapandemie vlogen de meeste passagiers in 2020 naar dezelfde landen als in 2018 en 2019.”

 

“In 2020 werd er iets meer (1,5 procent) van en naar de landen binnen de EU gereisd, waarbij de top 3 van populairste landen hetzelfde bleef (het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië). Ook van de niet tot de EU behorende Europese landen bleef de top 3 in deze drie jaren gelijk, en vlogen de meeste passagiers naar Turkije, Zwitserland en Noorwegen.”

 

In een grafiek van het CBS (zie boven) is duidelijk de fluctuatie over het hele jaar te zien. Het eerste kwartaal 2020 was nog goed qua passagiersaantallen. In april tot en met juni had de eerste coronagolf plaats en waren de cijfers het laagst. In de zomer week het virus en trad herstel in, maar dit bleef niet zo, er kwam een tweede golf en de aantallen reizigers daalden weer.

 

Sinds 16 december is er vanuit de Nederlandse overheid een negatief reisadvies voor de hele wereld, tot eind maart, als is er geen echt verbod om te reizen. Vanuit de meeste landen moeten passagiers na terugkeer in Nederland in quarantaine. Toezicht op naleving hiervan of sancties zijn er niet. Aan dit laatste werkt de regering momenteel.

 

bron: www.zakenreis.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.