Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 30 juni 2021 @ 03:07 door Travelboy , 764 keer bekeken

Er dreigt een chaos door de versplinterde manier waarop EU-lidstaten vanaf 1 juli het Europese digitale coronacertificaat invoeren. Daarvoor waarschuwt Airlines for Europe (A4E), de belangenorganisatie van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen, in een brief aan staatshoofden.

 

De Europese Commissie heft volgens A4E in nauwe samenspraak met de sector in recordtijd een raamwerk vastgesteld voor een gemeenschappelijk en onderling uitwisselbare DCC’s. De praktijk is weerbarstiger, want  er liggen inmiddels tien verschillende nationale benaderingen en oplossingen gereed.

 

Daarnaast is volgens A4E sprake van een gebrek aan volledige en effectieve integratie van het DCC in de ‘passenger journey’, en zijn dubbele documentcontroles niet ongewoon. De gemiddelde verwerkingstijd voor inchecken is bijvoorbeeld met vijfhonderd procent toegenomen, tot twaalf minuten per passagier.

 

“De huidige stand van zaken bedreigt het succes van de herstart van het vliegverkeer deze zomer en ondermijnt het vrije verkeer van burgers in de EU”, stelt A4E. Deze problemen zijn overigens al onlangs gesignaleerd door de Europese Commissie, die maandag aanbevelingen en richtlijnen heeft gegeven aan EU-landen om ze aan te pakken. A4E wil met name dat de airlines administratieve rompslomp uit handen wordt genomen.

 

Daarbij is het vooral zaak dat het DCC ruim voor vertrek en voordat passagiers op de luchthaven aankomen (‘off airport’) worden geïdentificeerd, samen met zogeheten Passenger Locator Forms (PLF’s). Staten moeten volgens A4E daarvoor online portals inrichten waar reizigers een QR-code kunnen ophalen (waarmee ze kunnen inchecken) en waarop ze de PLF’s kunnen invullen.

 

A4E dringt er verder onder meer op aan dat na aankomst op de bestemming er niet nog eens een DCC-verificatie nodig is. Dat dient volgens de organisatie nauwelijks een medisch doel en leidt tot onnodige wachtrijen.

 

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.