Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 07 december 2021 @ 20:39 door Travelboy , 680 keer bekeken

Groot-Brittannië presenteerde gisteren een concept voor een vliegtuig op waterstof, dat 11.000 kilometer kan vliegen op een volle tank. Daarmee presteert het net zo goed als vliegtuigen die op kerosine vliegen.

 
 
ATI Fly Zero Individual In Flight Front FZM WE Bcropped 1024x576

Vliegen op waterstof, zoals we dat nu op kerosine doen. Droom of realiteit? | Credit: ATI

 

Het Britse Aerospace Technology Institute (ATI) onderzocht de mogelijkheden van vloeibare waterstof als vliegtuigbrandstof. Dit deden ze samen met het bedrijf FlyZero, dat met subsidie van de overheid werkt aan duurzame luchtvaart.

 

Een echt passagiersvliegtuig op waterstof is nog ver weg, erkennen de onderzoekers. Maar het is technisch mogelijk, en als de kosten van (duurzame) waterstof dalen wordt het steeds aantrekkelijker om over te stappen van kerosine naar milieuvriendelijke brandstof.

 

Waterstof heeft meer energie

 

Het ATI keek naar elk aspect van een waterstofvliegtuig. Zo moet het vliegtuig zelf anders ontworpen worden. Er zullen geen brandstoftanks in de vleugels zitten, waardoor het vliegtuig lichter wordt. Dat komt omdat vloeibaar waterstof veel meer energie bevat dan andere brandstoffen: per kilo drie keer meer dan kerosine en zestig keer meer dan batterijen.

 

Om grote hoeveelheden waterstof mee te nemen, moet je echter wel moeite doen. Bij kamertemperatuur is waterstof immers gasvormig en neemt het heel veel ruimte in. Om de brandstoftanks klein te houden moet de waterstof heel koud getankt en bewaard worden. De techniek om koud te tanken en op te slaan is nog lang niet uitontwikkeld. En in de luchtvaart duurt het vaak jaren voor een nieuwe techniek goedgekeurd is voor passagiersvliegtuigen.

 

 

Maar juist daarom komt het ATI nu al met het vergezicht: een passagiersvliegtuig dat 11.000 kilometer kan vliegen op één tank waterstof. Genoeg om van Londen naar San Francisco te vliegen. Volgend jaar komen de details van zo’n waterstofvliegtuig naar buiten, en daarna hoopt FlyZero snel met de ontwikkeling te beginnen. Maar zelfs dan kan het nog jaren duren voor een waterstofvliegtuig realiteit is.

 

SAF

 

Tot die tijd zet de luchtvaart in op sustainable aviation fuel (SAF). Dit zijn doorgaans biobrandstoffen, die bijgemengd kunnen worden met kerosine. Het is duurzamer dan fossiele brandstof, maar er komt wel CO2 vrij bij de verbranding. British Airways kondigde gisteren aan dat het bedrijf in 2030 1 miljoen ton SAF per jaar af wil nemen. Dat lijkt veel, maar wereldwijd gebruikt de luchtvaartindustrie jaarlijks 431 miljoen ton brandstof.

 

bron: www.change.incReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.