Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 04 december 2018 @ 16:21 door Travelboy , 812 keer bekeken

De Europese Commissie staat op het punt belangrijke regelgeving rond Lelystad Airport af te keuren. De commissie heeft bezwaren tegen de manier waarop minister van Cora van Nieuwenhuizen vakantievluchten wil verplaatsen van Schiphol naar Lelystad

 

Na een bericht in het Financieele Dagblad meldt de minister dinsdagmiddag aan de Tweede Kamer dat zij de zogeheten Verkeersverdelingsregeling heeft ingetrokken. Zij is met de Europese Commissie in gesprek om te komen tot een aangepaste regeling. Het is de tweede keer dat Brussel kritiek heeft op de regeling.

 

Lelystad alleen voor vakantievluchten
Volgens de regeling die de minister na de zomer aan de Europese Commissie heeft voorgelegd mag Lelystad Airport alleen vakantievluchten naar bestemmingen afhandelen, die luchtvaartmaatschappijen op Schiphol opgeven. De minister wil niet dat er op Lelystad autonome groei plaatsvindt. Zij volgt hiermee de wens van de Tweede Kamer, die meerdere keren heeft uitgesproken bang te zijn dat er maatschappijen naar Lelystad komen die nu niet actief zijn op Schiphol. 

 

Vanaf september konden belanghebbenden reageren op de regeling. Daarna moest de Europese Commissie beoordelen of de regeling juridisch klopt en niet discrimineert. De Commissie heeft nu in een concept-besluit laten weten bezwaren te hebben.

 

Brussel vindt regeling te beperkend
Volgens het FD heeft Brussel er moeite mee dat er op Lelystad Airport geen autonome groei mogelijk is met maatschappijen die hier nog niet actief zijn. Ook zou alleen Schiphol voordeel hebben van de regeling en andere luchthavens niet. De minister wil inhoudelijk niet op de argumenten reageren. 

 

Minister houdt vast aan opening in 2020
Oorspronkelijk zou de Europese Commissie in januari een besluit nemen over de verkeersverdelingsregeling. De minister wil nu in gesprek over de bezwaren en meldt te komen met een aangepaste regeling, die ''enerzijds recht doet aan het doel dat Lelystad Airport gaat functioneren als overloopluchthaven van Schiphol en anderzijds tegemoet komt aan de bezwaren van de Europese Commissie".

 

Opening van Lelystad Airport in 2020 blijft het streven van de minister, zo laat haar woordvoerder weten.

 

bron: www.omroepflevoland.nl

 

Notificatie van een verkeersverdelingsregel (VVR)

Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) informeert de Tweede Kamer over de intrekking van notificatie van een verkeersverdelingsregel (VVR) voor Schiphol en Lelystad Airport. Zij geeft hierbij een toelichting.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.