De invoering van een vliegtaks zal niet leiden tot minder uitstoot van CO2. Het aantal vluchten zal er namelijk niet door verminderen, staat in een rapport dat is opgesteld voor het ministerie van Financiën. De Telegraaf kreeg inzage in de analyse.
In een 'maatschappelijke kosten-batenanalyse' somt onderzoeksbureau CE Delft de verwachte gevolgen op van tien verschillende heffingen. Als korte vluchten bijvoorbeeld meer worden belast, zullen meer Nederlanders voor een lange vlucht kiezen, omdat het prijsverschil kleiner wordt.
95 procent van de Nederlanders zegt gewoon vanaf Nederlandse luchthavens te zullen blijven vliegen als een taks wordt ingevoerd. Slechts 5 procent kiest een alternatief, zoals een luchthaven in het buitenland.
Communicerende vaten
CE Delft wijst er bovendien op dat Schiphol niet aan de vraag naar vluchten kan voldoen. Als er minder passagiers zouden gaan vliegen door de taks, groeit het aantal vrachtvluchten. Wordt vracht meer belast, dan gebeurt het omgekeerde.
Het ministerie van Financiën wil niet ingaan op het rapport, maar wijst er wel op dat er meer onderzoeken lopen. In het regeerakkoord staat dat Nederland inzet op belastingen in Europees verband. Ook wordt bekeken of er een heffing op lawaaiige en vervuilende vliegtuigen mogelijk is. Als die twee opties niet genoeg opleveren, komt er in 2021 een nationale vliegbelasting.
Andere vormen van vervoer wel belast
Het ministerie benadrukt dat vliegen in Nederland nu niet wordt belast, in tegenstelling tot bijna alle andere vormen van vervoer. Het kabinet vindt dat vervuiling zwaarder moet worden belast. "En als je een klein bedrag heft, is het effect klein", benadrukt Financiën.
Het departement verwijst verder naar veel andere landen in Europa, waar al wel een 'ticket-belasting' geldt, zoals Duitsland. Staatssecretaris Snel zal nog voor de zomervakantie de uitkomsten van de onderzoeken naar de Tweede Kamer sturen, maar hij komt pas later met zijn eigen conclusies.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.