Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 24 oktober 2018 @ 02:30 door Travelboy , 704 keer bekeken

Nu Ryanair besloten heeft de basis op Eindhoven te sluiten krijgt het personeel dat het geluk heeft niet te worden ontslagen twee opties: binnen een paar weken verhuizen naar een ander land óf je baan verliezen. Vaak wordt er met extreme tegenzin gekozen voor de eerste optie.  "Ze hebben geen respect voor werknemers en geen respect voor mensen", zegt een medewerker die gedwongen verhuist tegen RTL Z

Ryanair is al maanden in heel Europa verwikkeld in een strijd met personeel over arbeidsomstandigheden. Ook in Nederland klagen piloten en cabinepersoneel over slechte werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden.

Dus werd eind september gestaakt op basis Eindhoven. Tot zover was het eigenlijk een vrij normaal arbeidsconflict, totdat Ryanair drie dagen na de staking aankondigde de basis te sluiten. Dit tot grote schrik van de bijna 50 piloten en bijna 100 cabinemedewerkers in Eindhoven. Uit protest tegen dat besluit spanden zij een rechtszaak aan en vandaag wordt weer gestaakt.

Ontslagen op staande voet.
 
Een aantal medewerkers in opleiding tot cabinepersoneel in Eindhoven werd op staande voet ontslagen, vertelt een 20-jarige vrouw die dat overkwam tegen RTL Z.
"Het was mijn droombaan", zegt de vrouw. Zij wil anoniem blijven, omdat ze nog steeds graag voor een luchtvaartmaatschappij wil werken en vreest dat dit niet gaat lukken als haar naam in de pers verschijnt.

Ze begon haar werk voor Ryanair met een opleiding van zes weken, zonder dat ze wist dat ze moest verhuizen naar het buitenland voor haar baan. Dat vond ze uiteindelijk niet erg, maar nauwelijks een maand na haar verhuizing is ze ontslagen omdat de basis sluit.

Dag kwijt om ontslagen te worden
 
"We zijn een dag van ons leven kwijt om ontslagen te worden", zegt ze. "Ik heb twee vluchten genomen naar Dublin en twee vluchten terug. De taxirit van het vliegveld in Ierland heb ik zelf moeten betalen." Nu verblijft ze bij ex-collega's in Veldhoven in de hoop geld te krijgen van Ryanair. "Ik heb een maand in een hotel gewoond, dat kostte 2000 euro." Ze wil graag dat Ryanair dat vergoedt.

28 euro per dag
 
Ondertussen zoekt ze een nieuwe baan. Teruggaan naar Portugal is niet echt een optie. Bij Ryanair kreeg ze naar eigen zeggen 28 euro per dag, zo'n 3,50 euro per uur. Dat is veel minder dan het minimumloon van 5,41 euro dat een 20-jarige in Nederland moet krijgen, maar voor Portugese begrippen is dat volgens haar 'prima verdienen'.
"Als ik dit had geweten dan had ik het niet gedaan", zegt ze. "Sorry dat ik het zo uitdruk, maar het bedrijf is shit. Ze denken alleen maar aan hun eigen geld en hun eigen hachje. Ik heb er gewoon geen woorden voor." 
 
 
'Ik moet mijn leven compleet veranderen'
 
Gustavo, die alleen bij zijn voornaam genoemd wil worden, werkt voor Ryanair als cabinemedewerker en moet verhuizen om zijn baan te houden. Hij wordt overgeplaatst naar Zaventem en moet zich daar melden op 5 november. "Ik hoorde het op 12 oktober. Ik moet mijn leven compleet veranderen", zegt hij. "Ik heb een sociaal leven hier. Ik ben getrouwd met een Nederlandse vrouw. Ze werkt hier en heeft een goede baan", zegt Gustavo. In Nederland blijven is geen optie. "Volgens Ryanair-regels moet ik binnen een uur van de basis wonen."
 
 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.