Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 21 april 2018 @ 17:43 door Travelboy , 879 keer bekeken

Parkeren op Schiphol ook duur na online reservering

 

Online reserveren maakt parkeren op het vliegveld voordeliger, maar het blijft een dure aangelegenheid. Dit geldt zeker voor het drukste vliegveld van Nederland, Amsterdam Airport Schiphol, zo blijkt uit onderzoek van reiswebsite Vliegveldinfo.nl. Wie vooraf een parkeerplaats boekt op Schiphol betaalt minder dan het normale inrijtarief, maar beduidend meer dan op andere vliegvelden in Nederland en over de grens, zoals Brussels Airport en Düsseldorf Airport. Door het toepassen van ‘yield management’ betalen reizigers meer op Amsterdam Airport Schiphol tijdens drukke periodes.

 

In het Lenterapport 2018 ‘Parkeren op het vliegveld’ zijn de parkeerkosten vergeleken van de zestien vliegvelden die Nederlanders en Vlamingen het meest gebruiken als vertrekluchthaven: vijf Nederlandse, vijf Belgische en zes Duitse vliegvelden. In het rapport zijn de online tarieven van de goedkoopste parkeermogelijkheden voor de komende mei- en zomervakantie met elkaar vergeleken.

 

Online reserveren

Het boeken van een parkeerplaats op het vliegveld is de nieuwe standaard, met name op de grote luchthavens zoals Schiphol. Bij een online boeking kost een weekend parkeren op P4 Basic Parking 55 euro, de prijs voor een week is 70 euro. Goedkoper dan de inrijtarieven van P3 Lang Parkeren Terrein (€ 65 / € 102,50), maar duurder dan de meeste andere luchthavens. De gemiddelde parkeerkosten op de vijf Nederlandse vliegvelden zijn 31 euro voor 3 dagen parkeren en 55 euro voor 8 dagen parkeren.

 

Ook de concurrenten over de grens, te weten Brussels Airport en Düsseldorf Airport, bieden goedkopere online parkeerproducten aan. Beide vliegvelden waren in 2017 goed voor bijna 25 miljoen passagiers. Met goedkopere parkeerproducten dan Schiphol (68,5 miljoen passagiers) proberen Brussels Airport en Düsseldorf Airport mensen uit het zuiden en oosten van Nederland te verleiden. Een online reservering voor 3 dagen en 8 dagen is op Brussels Airport gemiddeld 27% goedkoper dan Schiphol, de besparing op Düsseldorf Airport is 44%.

 

3 dagen / weekend – gemiddelde prijs

Land Prijs Vliegveld Prijs
België € 31 Brussels Airport € 34
Nederland € 31 Amsterdam Airport Schiphol € 55
Duitsland € 40 Düsseldorf Airport € 39

 

8 dagen / week – gemiddelde prijs

Land Prijs Vliegveld Prijs
Duitsland € 43 Düsseldorf Airport € 29
Nederland € 55 Amsterdam Airport Schiphol € 70
België € 70 Brussels Airport € 59

 

– Brussels Airport: -38% voor 3 dagen, -16% voor 8 dagen. Gemiddeld 27% goedkoper dan AMS.
– Düsseldorf Airport: -29% voor 3 dagen, -59% voor 8 dagen. Gemiddeld 44% goedkoper dan AMS.

 

Schiphol blijft groeien

Tot en met 2020 mag Schiphol niet verder groeien dan 500.000 vliegbewegingen per jaar. Het maximum aantal vluchten is bijna bereikt. Dit weerhoudt de luchthaven er niet van om vooruit te kijken. Aan de zuidkant van het vliegveld wordt in 2019 een nieuwe pier geopend, in 2023 zal een nieuwe terminal in gebruik worden genomen. Hiernaast wordt ook het parkeeraanbod uitgebreid, Schiphol verdubbelt de capaciteit van de parkeergarage op P3 Lang Parkeren. Eind maart werd P3 Lang Parkeren Garage (2.650 parkeerplaatsen) gesloten vanwege deze uitbreidingswerkzaamheden, tegelijkertijd opende parkeerterrein P4 Basic Parking (2.330 parkeerplaatsen) om het tijdelijke capaciteitsverlies op te vangen. P4 is nu de goedkoopste parkeermogelijkheid op Amsterdam Airport Schiphol. De tijdelijke sluiting van P3 Lang Parkeren Garage duurt tot 17 juli 2018, de officiële opening van de uitgebreide parkeergarage staat gepland voor februari 2019.

 

Parkeren op Schiphol is niet goedkoop, de gemiddelde prijzen zijn € 55 voor 3 dagen en € 70 voor 8 dagen. De vergelijking laat zien dat de naderende meivakantie (€ 60 / € 77,50) duurder is dan de zomervakantie (€ 50 / € 62,50). Amsterdam Airport Schiphol maakt gebruik van ‘yield management’. Dit betekent dat tijdens drukke periodes, zoals schoolvakanties, meer voor een parkeerplaats wordt gevraagd. Door ‘flexible pricing’ toe te passen betalen consumenten meer tijdens drukke periodes en minder tijdens rustige periodes. Alles om de beschikbare capaciteit optimaal te benutten en een zo hoog mogelijke omzet te behalen. Dit verklaart voor een deel waarom de luchthaven duurder is dan andere vliegvelden. “Schiphol is niet de enige luchthaven die ‘yield management’ toepast, maar loopt wel voorop op dit gebied. De parkeercapaciteit optimaal benutten en meer omzet behalen is het doel. De Amsterdamse luchthaven is een voorbeeld voor andere vliegvelden, of reizigers hier blij mee moeten zijn is de vraag”, aldus oprichter Guus Wantia van Vliegveldinfo.nl.

 

Nederland scoort gemiddeld

Nederlandse vliegvelden scoren gemiddeld in vergelijking met de buurlanden, voor zowel 3 dagen als 8 dagen parkeren. Amsterdam Airport Schiphol is het duurst, ondanks de goedkopere online tarieven. Ook Maastricht Aachen Airport is relatief duur, maar binnenkort worden hier goedkopere online tarieven geïntroduceerd. Op de tweede en derde luchthaven van Nederland, Eindhoven en Rotterdam The Hague, zijn de parkeertarieven gemiddeld. Reizigers zijn het voordeligst uit op Groningen Airport Eelde, de luchthaven in het noorden hanteert zeer lage parkeertarieven (€ 12,50 voor 3 dagen en € 35 voor 8 dagen).

Brussels Airport

Op de drukste luchthavens van België, Zaventem en Charleroi, is online reserveren de manier om dure inrijtarieven te omzeilen. Voor de goedkoopste parkeermogelijkheden op Brussels Airport (Discount Parking 1 & 2) en Charleroi Airport (P4 Foot & Fly) is online reserveren verplicht. Discount Parking op Zaventem is erg populair, het vliegveld rekent € 34 voor een weekend en € 59 voor een week parkeren.

Düsseldorf Airport

Op Düsseldorf Airport zijn de parkeerprijzen relatief voordelig, zeker voor de lange termijn. De prijs is € 39 voor een weekend in parkeergarage P3 en € 29 voor een week op parkeerterrein P13. Opvallend genoeg is Düsseldorf Airport goedkoper voor 8 dagen parkeren, dan voor 3 dagen parkeren. Dit geldt ook voor Dortmund Airport. Reizigers die hun auto lang moeten parkeren zijn het goedkoopst uit bij de oosterburen.

 

3 dagen / weekend – online tarieven:

  Land Gemiddeld parkeertarief
1. België € 30,90
2. Nederland € 31,30
3. Duitsland € 40,20

 

8 dagen / week – online tarieven:

  Land Gemiddeld parkeertarief
1. Duitsland € 43,20
2. Nederland € 54,60
3. België

€ 69,50

 

 

* Inrijtarief, online boeking niet mogelijk

– Prijzen geraadpleegd op dinsdag 3 april 2018
– Gemiddelde van mei- en zomervakantie op Schiphol is € 55 voor 3 dagen en € 70 voor 8 dagen
 

Meivakantie
3 dagen / weekend: vrijdag 4 mei 10.00 uur – zondag 6 mei 18.00 uur
8 dagen / week: vrijdag 3 augustus 10.00 uur – zondag 5 augustus 18.00 uur


Zomervakantie
3 dagen / weekend: zaterdag 28 april 10.00 uur – zaterdag 5 mei 18.00
8 dagen / week: zaterdag 28 juli 10.00 uur – zaterdag 4 augustus 18.00

 

Over Lente/Herfstrapport ‘Parkeren op het vliegveld’
Tweemaal per jaar brengt Vliegveldinfo.nl het rapport ‘Parkeren op het vliegveld’ uit: in het voorjaar het Lenterapport en in het najaar het Herfstrapport. Hierin wordt gekeken naar de parkeertarieven van vijf Nederlandse, vijf Belgische en zes Duitse luchthavens. De goedkoopste alternatieven van ieder vliegveld worden met elkaar vergeleken, meestal is dat het zogenaamde lang parkeren tarief. Parkeertarieven van online gereserveerde parkeerplaatsen maken sinds het Herfstrapport 2015 deel uit van het rapport en zijn met ingang van het Lenterapport 2018 zelfs doorslaggevend. Het Lenterapport 2018 is de twaalfde editie van dit rapport (online tarieven geraadpleegd op dinsdag 3 april 2018).

 

Bron: www.vliegveldinfo.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.