Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 20 september 2014 @ 23:30 door Travelboy , 1049 keer bekeken

Luchtvaartmaatschappijen mogen hun passagiers een extra toeslag aanrekenen als ze bagage willen inchecken. Het meenemen van handbagage moet echter gratis blijven. Dat zegt het Europees Hof van Justitie in een nieuw geveld arrest. De beslissing houdt het bedrijfsmodel in stand dat lowcostmaatschappijen hanteren.


 
Goedkope luchtvaartmaatschappijen als Ryanair en Easyjet rekenen nu bovenop de (relatief lage) ticketprijs een toeslag aan voor elk stuk bagage dat wordt ingecheckt.

 

Die meerkost is in Spanje echter verboden. Ingecheckte bagage moet er mee aan boord genomen worden zonder dat er een toeslag wordt aangerekend. Een Spaanse vrouw die in 2010 veertig euro moest betalen voor twee koffers die ze meenam op een vlucht van Vueling, diende klacht in en kreeg gelijk. Vueling werd een administratieve sanctie van 3.000 euro opgelegd.

 

De rechtbank waar de zaak werd behandeld, wilde van het Europees Hof evenwel weten of de Spaanse wetgeving niet in strijd is met het principe van de vrije prijsvorming, dat verankerd is in het Europees recht.

 

Spanje gaat wel degelijk te ver, oordeelden de rechters in Luxemburg vandaag. Handbagage is een "noodzakelijk onderdeel" van het passagiersvervoer en mag niet extra aangerekend worden. Dat passagiers daar bovenop bagage willen inchecken, kunnen de maatschappijen echter niet voorzien - sommige passagiers nemen enkel handbagage mee. De maatschappijen mogen dus gerust "een facultatieve prijstoeslag voor een aanvullende dienst" aanrekenen, luidt het.

 

In zijn arrest wijst het Hof erop dat de bedrijfsmodellen van luchtvaartmaatschappijen aanzienlijk zijn veranderd doordat op steeds grotere schaal gebruik wordt gemaakt van luchtvervoer. Lowcostmaatschappijen hanteren precies een model dat is gericht op het aanbieden van vervoer tegen de laagste prijs. Voor hen zijn de gemaakte kosten voor het vervoer van bagage dan ook belangrijk omdat zij net een onderdeel zijn van de totale luchtvervoerkosten. Daarom mogen ze, indien ze dat willen, een toeslag in rekening brengen

 

bron: www.deredactie.beReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.