Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 18 mei 2014 @ 00:34 door Travelboy , 2141 keer bekeken

Eerder lieten we al zien dat het veel uitmaakt op welk moment je een vliegticket boekt, maar het maakt uiteraard ook uit waar je dat doet. Bij een vergelijkingswebsite, of toch beter bij de airline zelf? We gingen op onderzoek uit en vergeleken de prijzen van acht vluchten op 15 vliegticketwebsites én de websites van de airlines zelf.

Tot wel 35% goedkoper

Het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste aanbieder liep in onze prijsvergelijkingstest op tot meer dan 35%! Het gemiddelde verschil tussen het hoogste en laagste tarief bedroeg 26%. Dat betekent dat je bij het boeken van een vliegticket van €400,- met een beetje mazzel nog honderd euro kunt besparen, simpelweg door even rond te kijken.

De resultaten

We vergeleken acht vluchten bij 11 vliegticketvergelijkers, 4 meta-vergelijkers én bij de airline(s) die volgens de vergelijkers het voordeligst was (of waren). De onderstaande tabel toont de tarieven van de airlines inclusief álle toeslagen, belastingen, betalingskosten en andere fees, afgerond op hele euro’s. Hier vind je welke vluchten wij probeerden te boeken.

 

 
Cheaptickets.nl
Ebookers.nl
Expedia.nl
FairShareTravel.nl
Schipholtickets.nl
Supersaver.nl
Tix.nl
Vliegtickets.nl
Vliegwinkel.nl
Vlucht24.nl
WorldTicketCenter.nl
Airline rechtstreeks
 
Chaser.nl
Momondo.nl
Skyscanner.nl
Idealo.nl
vluchten

* Geen vlucht gevonden

Customer service fees & andere kosten

De ‘verborgen kosten’ zijn de afgelopen jaren flink afgenomen, onder meer dankzij acties van de Consumentenbond tegen misleidende reisprijzen. Tegenwoordig zie je, uiteraard in een kleiner lettertype, steeds vaker informatie over aanvullende kosten per boeking en/ of per reiziger.

 

Bij de meeste onderzochte websites is dit relatief duidelijk, al is WorldTicketCenter.nl hierop een uitzondering, want “Voor telefonische boekingen geldt €0 customer service charge. Voor online boekingen geldt er €5 tot €35 customer service charge pp. Afhankelijk van uw klantniveau/soort, gelden er boekingskosten per boeking. Respectievelijk telefonisch/online: nieuwe klant €45/39 , bronze €30/25, silver, €30/15, gold member €0“. Volg jij het nog?

 

Een andere negatieve uitzondering is Vlucht24.nl, dat pas bij de betaling de Service Fee van twintig euro toont en met bijkomende creditcardkosten aan komt zetten. Ebookers.nl berekende in drie gevallen aan het einde van de boeking extra kosten voor een verplichte betaling per creditcard, variërend tussen €13,43 en €26,20. In elk van de gevallen waren de boekingen bij andere vergelijkers én de airlines ook zonder creditcard en zonder extra kosten te boeken.

 

Bij FairShareTravel.nl betaal je geen boekingskosten, maar per reiziger een vaste donatie van €15,- doet aan het Fonds Gehandicaptensport. Als je alleen reist valt dit – ook gezien de relatief lage tarieven van FairShareTravel.nl – mee, maar bij een groter reisgezelschap lopen de kosten op.

 

Ten slotte bieden sommige websites de optie om een servicepakket af te sluiten. Indien je hier niet voor kiest, betaal je bij annulering of omboeken van een ticket aanzienlijk meer. Daarnaast is het zonder betaling van servicekosten bij Supersaver.nl (á €16,90) bijvoorbeeld niet mogelijk om bagage in te boeken.

 

Meta-vergelijkers

De zogenaamde meta-vergelijkers, waarvan Chaser.nl, Idealo.nl, Momondo.nl en Skyscanner.nl slechts enkele voorbeelden zijn, vergelijken naast de airlines ook andere vergelijkingswebsites. Veel van de onderzochte vergelijkingswebsites (de bovenste categorie in het overzicht) nemen zij bij deze vergelijking niet mee, al zijn de meesten via sub-labels vaak wel vertegenwoordigd in de meta-zoekresultaten. Zo is Vliegtarieven.nl een label van Vliegtickets.nl, is Gate1.nl het zusje van Tix.nl en behoort Budgetair.nl (net als Vliegwinkel.nl en Cheaptickets.nl) tot de Travix-stal.

 

De meeste meta-vergelijkers tonen ook resultaten van een aantal minder bekende vliegticketsites, die vaak in het buitenland gevestigd zijn. Voorbeelden zijn Tripair.nl (Griekenland), Bravofly (Zwitserland) en het Spaanse Travel2be.nl. Een buitenlands kantoor hoeft uiteraard geen probleem te zijn, maar maakt bijvoorbeeld het omboeken van een ticket er niet eenvoudiger op. Daarnaast hanteren deze sites vaak relatief lage ticketprijzen, maar brengen vervolgens extra boekings- of betalingskosten in rekening die kunnen oplopen tot wel €200,- (!) per boeking.

 

Dit maakt het er niet duidelijker op en zorgt ervoor dat je ook binnen de meta-vergelijkers nog goed op moet letten.

 

Aanvullende producten

Ook de kosten voor het meenemen van ruimbagage zijn niet overal gelijk, met prijsverschillen tot ruim 25% per koffer. En waar eerst alleen lowcostcarrier Ryanair probeerde om je een verzekering, trolley of andere aanvullende producten of diensten te verkopen bij het boeken van een vliegticket, probeert nu vrijwel iedere vliegticketwebsite op deze manier wat extra’s te verdienen. En ook dat resulteert (uiteraard) in grote prijsverschillen.

 

Doordat er verzekeringen van verschillende maatschappijen worden aangeboden, zijn deze niet één-op-één met elkaar te vergelijken. Maar voor een verschil dat oploopt tot 187% bij een reisverzekering en de prijs van een annuleringsverzekering zelfs bijna drie keer over de kop gaat, wil je de voorwaarden vast wel even naast elkaar leggen.

 

Ter voorbeeld: als je tijdens een weekendje Praag (vlucht 8) verzekerd wilt zijn en één koffer mee wilt nemen, betaal je daarvoor bij Vliegwinkel.nl €82,60. Bij Easyjet zelf ben je, met €55,30, bijna dertig euro voordeliger uit. Deze onderdelen zijn echter zeer lastig te vergelijken tijdens je zoektocht naar een voordelig vliegticket.

 

En dan is er nog de ‘vliegticketgarantie’ die sommige websites bieden, als bescherming bij een mogelijk faillissement van een luchtvaartmaatschappij. De kosten hiervan variëren van 5 tot 12 euro per ticket, maar tenzij je met een onbekende lokale airline vliegt is de kans érg klein dat je dit nodig zult hebben.

 

Conclusie

Bij één retourtje met alleen wat handbagage is het niet zo moeilijk. Zet een aantal vliegticketsites naast elkaar, en je pikt de goedkoopste er snel uit. En daarmee bespaar je al snel 20%.

 

Als je met meerdere personen naar een verre bestemming wilt reizen, waarbij je ook nog ruimbagage mee wilt nemen én nog een verzekering af wilt sluiten, is het een ander verhaal. De kleine lettertjes, prijsverschillen in extra’s die niet in je zoekopdracht mee te nemen zijn, en minder betrouwbare aanbieders met hoge kosten aan het einde van het boekingsproces zorgen ervoor dat écht goed vergelijken nog een flinke opgave is.

 

Er is niet een website aan te wijzen die in alle gevallen de voordeligste keuze is, al heb je bij Tix.nl, FairShareTravel.nl en – vooral bij directe vluchten – de website van de luchtvaartmaatschappij zelf de grootste kans dat je niet teveel betaalt. Bij WorldTicketCenter.nl en Vliegwinkel.nl is die kans een stuk kleiner, zij zijn gemiddeld het duurst.

 

Bij een meta-vergelijker zit je eigenlijk altijd goed, met Skyscanner.nl als overall voordeligste keuze. Hier moet je echter wel erg goed blijven opletten dat het voordeligste tarief een paar boekingsstappen later niet ineens flink hoger uitpakt.

 

 

- See more at: http://www.stedentripper.com/blog/#sthash.zZd758Nz.dpufReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.