Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 22 mei 2014 @ 20:45 door Travelboy , 2047 keer bekeken

Prijsvergelijker Skyscanner moet ervoor zorgen dat ticketprijzen op haar website inclusief onvermijdbare bijkomende kosten worden weergegeven, aldus een recente uitspraak van het College van Beroep van de Stichting Reclame Code. Dit naar aanleiding van een klacht van reisbrancheorganisatie ANVR tegen Skyscanner.


ANVR-voorzitter Frank Oostdam: “Deze uitspraak is belangrijk, want deze bevestigt dat niet alleen de aanbieder van vliegtickets verantwoordelijk is voor een eerlijke prijs richting de consument. Ook een commerciële partij zoals Skyscanner die prijzen vergelijkt, is verantwoordelijk voor een eerlijke prijs. Zij mogen zich niet verschuilen achter een veelal door een buitenlandse aanbieder aangeboden onjuiste ticketprijs.”

 

Medio 2013 heeft de ANVR een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie (RCC) tegen Skyscanner. Op de site van deze prijsvergelijker werden vliegtickets van een ticketaanbieder aangeboden tegen een bepaalde prijs. Echter, als de klant doorklikte naar de aanbieder kwamen er onvermijdbare kosten bij; dit is in strijd met de regels. De prijsvergelijker erkende dit, verwijderde de aanbieding, maar kon, volgens Skyscanner, niet verantwoordelijk worden gehouden voor (onrechtmatige) informatie van derden

 

De Reclame Code Commissie achtte Skyscanner verantwoordelijk voor de juiste prijsopgave en veroordeelde Skyscanner in november 2013. Volgens de RCC is het vergelijken, classificeren, structureren, rubriceren en bedrijfsmatig exploiteren van een vergelijkingssite een handelspraktijk die onder de Europese richtlijn “oneerlijke handelspraktijken” valt. Tegen deze uitspraak ging de prijsvergelijker in beroep.
Op 20 mei 2014 wordt, in de uitspraak van het College van Beroep van de Stichting Reclame Code, de eerdere uitspraak van de RCC bevestigd.

 

 Tevens oordeelt men dat er een wezenlijk verschil is tussen wat Skyscanner doet en bijvoorbeeld een site als Marktplaats, die immers niet als een vergelijkingssite kan worden aangemerkt. Ook het College is van oordeel dat er sprake is van misleiding en bevestigt de aanbeveling van de RCC dat Skyscanner niet meer op deze wijze dient te adverteren.

 

bron: www.zakenreis.nl

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.