Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 04 juni 2014 @ 02:33 door Travelboy , 927 keer bekeken

Prijsvechter Norwegian Air zal gewoon moeten voldoen aan de Europese regels wat betreft veiligheid. De zorgen van Nederlandse vakbonden over een gebrek aan toezicht deelt staatssecretaris Wilma Mansveld niet.

 

Wel zorgen over banen

Dat schrijft zij dinsdagavond aan de Tweede Kamer. Vorige week hadden de vakbonden van piloten en stewardessen nog een petitie naar de Kamerleden gestuurd. Daarin maken zij zich grote zorgen over oneerlijke concurrentie, banenverlies en veiligheid door de werkwijze van maatschappijen als Norwegian.

 

De Noorse prijsvechter die al vliegt tussen Schiphol en Scandinavië, wil ook vanuit Europa op de VS vliegen. Daarbij wil men een Aziatische bemanning inhuren en die onder een Ierse licentie laten vliegen. Personeel werkt en wordt betaald volgens een veel goedkopere Aziatische cao. Wanneer door de concurrentie ook andere maatschappijen zich gedwongen voelen om deze Aziatische route te bewandelen, dan kan dat vele tienduizenden banen in Europa kosten. Ook KLM-directeur Eurlings waarschuwde daar in april in deze krant voor.

 

Urgent

Staatssecretaris Mansveld en minister Asscher (sociale zaken) laten de Tweede Kamer nu weten die zorgen te delen. ,,Die moeten we serieus in Europa onder de aandacht brengen. Eerlijke concurrentie en een level playing field binnen Europa en wereldwijd zijn van groot belang. Om de urgentie en het belang van een Europese behandeling te benadrukken, heb ik dit onderwerp op de agenda van de Transportraad van komende donderdag gezet'', merkt Mansveld op. In die raad bespreken de Europese transportministers actuele zaken.

 

De Europese Commissie laat momenteel onderzoek doen naar de verschillende praktijken van Europese luchtvaartmaatschappijen op het gebied van arbeidsvoorwaarden, sociale afdrachten en dergelijke. Die studie is eind dit jaar gereed.

 

bron: www.ijmuidercourant.nl/Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.