Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 23 februari 2014 @ 04:34 door Travelboy , 955 keer bekeken

Overheden in de Europese Unie mogen minder snel subsidie verlenen aan luchthavens en luchtvaartmaatschappijen. 

 

De Europese Commissie heeft donderdag strengere richtlijnen voor subsidieverlening aangenomen die per maart moeten ingaan, maakte eurocommissaris voor mededinging Joaquín Almunia bekend.

 

Onder de richtlijnen mogen overheden alleen nog subsidie verlenen aan de bouw van luchthavens als er in die regio geen andere mogelijkheid is om snel lange afstanden te reizen. Als er bijvoorbeeld wel een snelle treinverbinding is, is subsidie voor een vliegveld ook uitgesloten onder de nieuwe regels, lichtte Almunia toe.Als overheden wel geld mogen stoppen in de aanleg, is het maximale bedrag lager naarmate de luchthaven groter is.

 

Een operationele subsidie, om luchthavens open te houden, is alleen nog toegestaan voor luchthavens met minder dan drie miljoen passagiers.

 

Deze subsidie moet bovendien binnen tien jaar worden afgebouwd en luchthavens moeten een plan hebben om volledig op de eigen benen te komen staan. Bijdragen van overheden aan luchtvaartmaatschappijen om een specifieke route te openen mag alleen nog tijdelijk.

 

De luchtvaartmarkt in de EU wordt sinds de jaren negentig steeds meer beheerst door prijsvechters, zoals Ryanair en Vueling. Sinds 2012 is het marktaandeel van de prijsvechters zelfs groter dan dat van de traditionele luchtvaartmaatschappijen, zoals KLM en Lufthansa.

 

De prijsvechters hebben bij hun opkomst veelvuldig gebruikgemaakt van de drang van regionale overheden om een luchthaven te hebben. Hierdoor is momenteel sprake van capaciteitsoverschot op de Europese luchtvaartmarkt, constateert de commissie.

 

De commissie wil er met de strengere richtlijnen voor zorgen dat er een eerlijker speelveld komt, terwijl tegelijkertijd alle Europeanen toegang hebben tot langeafstandstransport. Tot slot moeten de regels ervoor zorgen dat belastinggeld goed wordt besteed

 

bron: www.nu.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.